latinica  ћирилица
08/11/2019 |  18:33 ⇒ 18:34 | Autor: SRNA

Vučić zahvalio Indiji na nepriznavanju samoproglašenog Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je indijskom ministru spoljnih poslova Subramanjanu DŽaišankaru za principijelan stav Indije po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.
Aleksandar Vučić - Foto: RTS
Aleksandar VučićFoto: RTS

Na sastanku je rečeno da više od 70 kompanija iz Indije posluje u Srbiji, a postoji interes i mnogih drugih za investicije, naročito u oblasti poljoprivrede, IT industrije i turizma, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

- Ukidanje viza za indijske državljane rezultiralo je značajnim povećanjem broja indijskih turista u Srbiji - istakao je Vučić.

On je naglasio da ova posjeta ima poseban značaj, imajući u vidu da je ovo prva posjeta ministra spoljnih poslova Indije nakon više od dvije decenije i istakao da je Srbija ponosna na činjenicu da dvije zemlje imaju dugu tradiciju međusobnih odnosa.

Vučić je čestitao jubilej - 150 godina od rođenja Mahatme Gandija, jednog od najznačajnijih političkih lidera i mislilaca koji je značajno uticao na međunarodne odnose u novije vrijeme.

On je uputio pozdrave i poziv premijeru Indije Narendri Modiju da posjeti Srbiju.

DŽaišankar je istakao da je dalji svestrani razvoj ekonomske saradnje, kroz unapređenje trgovinske razmjene i investicione saradnje, jedan od prioriteta u odnosima dvije zemlje.