latinica  ћирилица
09/11/2019 |  08:06 ⇒ 21:45 | Autor: SRNA

I.Sarajevo: Večeras pred publikom film "Ratne priče sa Košara"

Dokumentarno-igrani film "Ratne priče sa Košara" koji realistično opisuje bitku na jugoslovensko-albanskoj granici 1999. godine, koja je trajala 67 dana, premijerno će biti prikazan večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, u prisustvu učesnika te bitke i ekipe koja je snimila film.
Ratne priče sa Košara - Foto: RTS
Ratne priče sa KošaraFoto: RTS

Organizator ovog događaja je Udruženje amputiraca Istočno Sarajevo, a predsjednik ovog udruženja Srđan Јeremić Srni je rekao da će, osim ekipe Radio televizije Srbije /RTS/ i autora Slađane Zarić, projekciji filma prisustvovati i predstavnici graničara sa karaule Košara, 63. padobranske i 125. motorizovane brigade tadašnje Vojske Јugoslavije.

- Izuzetno nam je zadovoljstvo da u Istočnom Sarajevu ugostimo heroje koji su podnijeli najveći teret NATO agresije na Srbiju. Mislim da će ovo biti dobra prilika da naši učesnici proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata razmijene iskustva i priče sa gostima iz Srbije jer, nažalost, nama takvih priča ne manjka - istakao je Јeremić.

On je dodao da su veliku pomoć prilikom same organizacije pružili Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, lokalne boračke organizacije, kao i Kulturni centar koji je besplatno ustupio salu.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije "Ilidžanski borac" Goran Šehovac naglasio je da borci Sarajevsko-romanijske regije najbolje razumiju šta su Košare za Srbiju i srpski narod, pošto su na ovim prostorima Košare bile na svakom mjestu i svakoj ulici.

- Ako krenemo od Nedžarića, preko Kasindolske ulice, Grbavice, Vraca, Јevrejskog groblja, Vojkovića, Grlice, Krupca, Dobrinje, to su sve naše Košare. Moram podsjetiti da je samo u Nedžarićima poginulo 168 naših vojnika. Zato me raduje što dolaze ti momci, naši pravi junaci jer dolaze među svoje, među braću i prijatelje - rekao je Šehovac Srni.

Šehovac je istakao da bi sve borce ove regije radovalo da sličan film bude snimljen i o brojnim "Košarama" koje su se dogodile na prostoru Sarajevsko-romanijske regije, koje bi trebalo sačuvati od zaborava.

- Film `Ratne priče sa Košara` je nacionalni projekat iz kojeg je stala cijela Srbija, tako iza sličnih projekata o herojskim bitkama koje su vodili borci Vojske Republike Srpske, treba da stane i cijela Srpska - smatra Šehovac.

On je poručio da će borci Vojske Republike Srpske domaćinski ugostiti heroje sa Košara i pokazati im da Srbiju vole koliko i Srpsku.

Projekcija dokumentarno-igranog filma zakazana je za 20.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, a ulaz je slobodan.