latinica  ћирилица
09/11/2019 |  14:30 | Autor: sputniknews.com

Merkelova nije spomenula Sovjetski Savez u govoru povodom godišnjice pada Berlinskog zida

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u svom govoru povodom 30. godišnjice pada Berlinskog zida izjavila da je 9. novembar bio sudbonosni dan za njemačku istoriju, ali ona ni u jednom trenutku nije spomenula ulogu Sovjetskog Saveza niti njenog posljednjeg lidera Mihaila Gorbačova u ujedinjenju Njemačke, prenose ruski mediji.

- Deveti novembar je sudbonosni dan u njemačkoj istoriji. Na taj dan se prisjećamo i velikog broja žrtava tokom pogroma koji se dogodio širom Njemačke. Deveti novembar je poseban dan kada se prisjećamo i užasnih, ali i lijepih stvari u našoj istoriji — on nas uči da budemo odlučni u borbi protiv mržnje, rasizma i antisemitizma - rekla je Merkelova.

- Taj dan nas uči da iz sve snage branimo slobodu i demokratiju, dostojanstvo i vladavinu prava. Devetog novembra, prije 30 godina, pao je Berlinski zid. Samo nekoliko dana prije toga malo ko je vjerovao da je to moguće - navela je njemačka kancelarka.

Merkelova je kazala i da je mirna revolucija u Istočnoj Njemačkoj imala brojne primjere heroizma, te je podsjetila na pokret "Solidarnost" u Poljskoj, "Hartiju 77" u Čehoslovačkoj, demokratske pokrete u baltičkim zemljama, kao i podizanje "gvozdene zavjese" u Mađarskoj.

- Taj poziv na slobodu je doveo do stvaranja nove demokratije u Centralnoj i Istočnoj Evropi, te su Njemačka i Evropa tada konačno uspjele da ponovo postanu jedno - podvukla je ona.

- Berlinski zid je postao istorija koja nas uči da ne postoji više nikakav zid, koliko god veliki bio, koji bi mogao da podijeli ljude i da ograniči slobodu - dodala je nemačka kancelarka.

Zahvalnost Gorbačovu stigla od Štajnmajera

Međutim, ruski mediji navode da je predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer uputio pismenim putem zahvalnost Mihailu Gorbačovu za njegov doprinos ujedinjenju Njemačke i izrazio žaljenje zbog situacije u aktuelnim rusko-njemačkim i rusko-evropskim odnosima.

- Mi nismo zaboravili i nikada nećemo zaboraviti činjenicu da do mirnog ujedinjenja moje zemlje ne bi došlo bez odvažnih i ljudskih odluka koje ste vi lično donijeli - zaključio je on.