latinica  ћирилица
09/11/2019 |  15:19 | Autor: Agencije

EU presjekla: Stopirane investicije "teške" milijarde dolara

Evropska unija trebalo bi da obustavi finansiranje projekata koji uključuju naftu, gas i ugalj, ocijenili su u zajedničkom saopštenju ministri finansija bloka.

Ovo je prvi put da su ministri finansija EU podržali deklaraciju u kojoj se poziva na okončanje finansiranja svih fosilnih goriva, s obzirom na to da su ranije to tražili samo za fabrike na ugalj. Rojters ocjenjuje, da je ovo korak usmjeren na borbu protiv klimatskih promjena.

Ministri finansija EU pozvali su Evropsku investicionu banku i druge svjetske finansijske institucije, kao što je Svjetska banka, da obustave finansiranje projekata sa fosilnim gorivom, posebno one koji uključuju čvrsta fosilna goriva, uzimajući u obzir održivi razvoj i energetske potrebe, uključujući energetsku bezbjednost partnerskih zemalja.

Političku deklaraciju treba da podrži zvanična odluka borda EIB u kojem su predstavnici svih 28 zemalja EU, a koji će narednu sjednicu održati 14. novembra.

Odluka EIB o ukidanju finansiranja fosilnih goriva očekivala se prošlog mjeseca, ali je odložena zbog podjela unutar EU, tačnije zbog toga što su pojedine zemlje, uključujući Njemačku, Italiju i Poljsku, željele da se finansiranje nastavi.