latinica  ћирилица
10/11/2019 |  12:33 ⇒ 13:21 | Autor: SRNA

Njemačka: Upozorenje Makronu da ne podriva NATO

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas usprotivio se podrivanju bezbjednosne alijanse NATO-a što je do sada najoštriji odgovor Berlina na kritiku koju je iznio francuski predsjednik Emanuel Makron.

Makron je početkom sedmice za list "Ekonomist" rekao da je NATO "u stanju moždane smrti" zbog nedostatka koordinacije i nepredvidivosti američkog predsjednika Donalda Trampa.

- Bilo bi pogrešno da podrivamo Alijansu. Bez SAD ni Njemačka ni Evropa nisu u stanju da se efikasno zaštite - napisao je Mas u kolumni za onlajn izdanje "Špigla".

Mas je podržao poziv Makrona da se ojačaju vojne sposobnosti Evrope.

- Zato zajedno sa Francuskom radimo naporno da izgradimo Evropu koja će mnogo bliže sarađivati o pitanju bezbjednosne politike - napisao je Mas.

On je upozorio da se EU i NATO ne smiju okretati jedni protiv drugih.

- Da, mi želimo snažnu i suverenu Evropu, ali kao dio snažnog NATO-a, a ne kao njena zamjena - smatra Mas.

Mas je pozvao na stvaranje Evropskog savjeta bezbjednosti, čija bi članica bila Britanija, bez obzira na izlazak Londona iz EU.

On je dodao tu ideju razmatra sa svojim francuskim kolegom Žan-Iv Ledrijanom, te naglasio da Njemačka planira da tokom svog predsjedavanja EU u drugoj polovini naredne godine predstavi okvir kao što je Evropski savjet bezbjednosti.

Francuska tradicionalno ima dvosmislenu ulogu u NATO-u, tako, na primjer, nije učestvovala u strateškom vojnom planiranju Alijanse od 1966. do 2009. godine iako je jedan od osnivača. Ipak, komentari Makrona su neočekivani i to manje od mjesec dana pred samit Alijanse u Londonu 4. decembra, navodi Rojters.