latinica  ћирилица
10/11/2019 |  13:24 ⇒ 13:51 | Autor: TANЈUG

Šobajićeve slike prvi put predstavljene u Srbiji (FOTO)

U Modernoj galeriji Ljube Popovića u Valjevu, izložene su slike Miloša Šobajića, donesene iz Pariza i prvi put predstavljene u Srbiji.
Šobajićeve slike, Moderna galerija Valjevo (foto: S. Ćirić) -
Šobajićeve slike, Moderna galerija Valjevo (foto: S. Ćirić)

"Slike sedamdesetih", prema mišljenju mnogih likovnih kritičara najbolji su period stvaralaštva Miloša Šobajića, a izlagane su samo u Americi i Francuskoj.

Sakupljene od privatnih kolekcionara u Parizu, poslije pola vijeka izložene su u Modernoj galeriji u Valjevu.

Postavku čini 17 dela, nastalih sedamdestih godina, što je prema mišljenju mnogih kritičara najbolji Šobajićev period stvaralaštva. Sve slike donijete iz Pariza od kolekcionara, do sada su bile izlagane samo u Americi i Francuskoj i prvi put su dostupne javnosti u Srbiji.

Marija Đurić, istoričarka umjetnosti, kaže da su to detalji razbacani po cijelim slikama, to je jak kolorit, s obzirom da on kasnije prelazi na neku crvenu i tamniju fazu.

- Ovdje vidimo te jake boje, jake detalje, mnogo figura - navela je ona.

- Kao da vidim svoje dijete tek u pedesetoj godini njegovog života - rekao je i sam umjetnik za "slike sedamdestih".

Nekih se nije ni sjećao, a odlazeći tada u Pariz želio je da pokaže šta u sebi nosi iz Beograda.

- Kao što vidite milion stvari, akumulacija naroda, ljudi, objekata, đubrišta, na tim mojim slikama sedamdestih godina. Јa to više nikada ne bih mogao da ponovim sa takvom preciznošcu i takvim strpljenjem kakvo sam imao kada sam bio mladić. Sada su moje slike mnogo šire, za mene mnogo jače i mnogo iskrenije - rekao je slikar.

Šobajićeve slike iz ranog perioda

Ova izložba je kuriozitet sama po sebi, ne samo za valjevsku, veći za cjelokupnu srpsku javnost. Ne samo što je Valjevo domaćin jedne jedinstvene i zanimljive izložbe vrsnog srpskog, francuskog, pa i svjetskog umjetnika, već zbog toga što su izložena Šobajićeva djela poslije 50 godina "doživjela svjetlost u Valjevu", što se sam umjetnik nakon pola vijeka ponovo susreo sa svojom "djecom", što je jedan od priloga u katalogu koji prati ovu izložbu pisao, ni manje ni više, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade Peter Hendke, koji je uprkos ličnoj želji, bio spriječen "svjetskim događajima" da prisustvuje svečanosti otvaranja izložbe svog prijatelja Miloša Šobajića u valjevskoj Modernoj Galeriji.

Šobajić je najavio i svoju veliku retrospektivnu izložbu koja će na proljeće biti otvorena u Muzeju grada Beograda, u kojoj će biti predstavljen opus od oko stotinu njegovih slika, skulptura i instalacija, koji se kao radovi dosta razlikuju po stilu u i sistemu rada od preciznog posla kojim je, kako sam kaže, prije 50 godina počeo da razmišlja i traži svoj put.

"Miloš stvara jedno slikarstvo gdje sva skučenost njegovog pretka eksplodira i mijenja pravac prema neviđenoj slobodi, na momente skoro napadno: u svakom slučaju, svaka slika, svaka skulptura su oslobađajuće. Zbog njegovog pretka? Zbog istorije? Zahvaljujući njoj? Protiv nje? Sudite vi sami. Ne, ne sudite – pustite da vas prožmu te monumentalne slike u dnu jedne aleje, duboko i ambisno crne", napisao je nobelovac Peter Handke u prilogu u katalogu za ovu izložbu.

Šobajićeva izložba u Valjevu biće otvorena do polovine decembra.