latinica  ћирилица
10/11/2019 |  13:59 ⇒ 14:42 | Autor: SRNA

Pale: Otkrivena spomen-ploča fudbalerima Romanije (FOTO)

U Palama je danas otkrivena i osveštana spomen-ploča na kojoj su imena osam fudbalera kluba Romanija, koji su poginuli kao borci Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Pale- spomen-ploča palim borcima VRS, fudbalerima FK Romanija - Foto: SRNA
Pale- spomen-ploča palim borcima VRS, fudbalerima FK RomanijaFoto: SRNA

Milan Petrović, sin poginulog borca Vlajka, podsjetio je da je njegov otac bio poznati fudbaler i jedan od nosilaca izgradnje stadiona na Palama koji je otvoren 1. septembra 1985. godine.

On je zahvalio novom rukovodstvu Fudbalskog kluba Romanija, načelniku opštine Bošku Јugoviću i ostalima koji su pomogli da spomen-ploča bude postavljen u kompleksu Sportsko-rekreativnog centra koji nosi ime njegovo oca.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina rekao je da su sedmorica njih poginuli 1992. godine, a jedan 1993. godine, te ukazao na potrebu da se nastavi njegovati kultura sjećanja.

Spomen-ploča palim borcima VRS

Parađina je istakao da se predstavnici Boračke organizacije zalažu da država ispravi određene greške i nepravde prema boračkim kategorijama, posebno porodicama poginulih boraca, ratnim vojnim invalida i demobilisanim borcima.

Јugović je rekao je da je dužnost svih da se sjećaju poginulih za slobodu srpskog naroda. Naveo je da uspomene na osmoricu boraca čuvaju tako što opština ulaže u Fudbalski klub Romanija, za koju su nekada igrali.

Aleksandar Lasica, predsjednik FK Romanija koji postoji 75 godina, kaže da je postavljanje spomen-ploče dokaz da njih osam nisu zaboravljeni i da svi igrači koji budu nosili dres Romanije moraju znati ko su oni bili.

Vijence na spomen-ploču položile su porodice poginulih boraca, predstavnici grada Istočno Sarajevo, opštine Pale i Boračke organizacije Pala.