latinica  ћирилица
10/11/2019 |  19:01 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Trilateralni sastanak na Ohridu - prelazak granica bez pasoša i zajedničke radne dozvole

Lideri Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije grade, kako kažu, "Balkan za 21. vijek". Nakon sastanka u Ohridu rečeno je da se do kraja godine ukidaju pasoši za građane ove tri zemlje.

Osim toga, biće omogućen nesmetan prolaz robe, a uvešće se i zajedničke radne dozvole. Na sastanku su prisustvovali i predstavnici Crne Gore i BiH koje su pozvane da se priključe inicijativi.

Ukidanje fitosanitarnog pregleda robe samo na jednom prelazu donosi uštedu od 120 miliona evra. Stranim turistima neće trebati šest viza za proputovanje regijom, a jedinstvenim radnim dozvolama, dramatično će se uvećati privlačnost za strane investicije. Mnogi to još uvijek ne razumiju ali bolju ideju, tvrde lideri, nisu imali u posljednjih 30 godina.

- Da međusobno priznamo diplome da strani investitori imaju veću ponudu kvalifikvanog kadra u regionu - rekao je premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Vučić je najavio da će građani Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije moći da putuju bez pasoša, samo sa ličnom kartom, pa će biti organizovane i zajedničke turističke ponude.

- To znači, kada sletite na aerodrom Beograd, imate dozvolu srpskih vlasti, možete da letite, na primjer, u Tiranu a niko vas više neće pitati za dokumenta, kao i kada dođete iz Sjeverne Makedonije kod nas, neće se gledati dokumenta jer vjerujemo našim kolegama da rade na najbolji način svoj posao - rekao je Vučić.

Ko želi da uništi inicijativu, nije rečeno, ali su naveli da su prije sastanka bili pod velikim pristicima i da ih očekuju nakon sastanka. Posebno Rama kojem očigledno zamjera Priština. Kosovo je i do sada učestvovalo u regionalni dogovorima pod posebnim statusom i ne vidi problem da se tako nastavi do dogovora sa Beogradom.

- Јa nemam mogućnost ni da budem minijugosloven ni da budem veliki Albanac. Јa govorim o brisanju granica između svih zemalja - smatra Rama.

Predsjedavaći Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu, Denis Zvizdić, zatražio je da bh. institucije zvanično budu upućene u sadržaj ove incijative rekavši da će se stav donijeti tek nakon ozbiljne analize od strane poslovne zajednice i eksperata. Nagovijestio je da bi BiH mogla imati uslove, ističući pitanje granica.

- Nemoguće je brisati granice koje nismo potpisali, prema tome mi očekujemo jednu zvaničnu informaciju kako bi donijeli odluku - naveo je Zvizdić.

Na pitanje da li je to zamjena ze evrointegracije, predsjednik Srbije rekao je da nije jer pridruživanje više ne zavisi od nas nego od Unije. Naredna trilaterala održaće se u Draču.