latinica  ћирилица
11/11/2019 |  07:53 ⇒ 09:31 | Autor: sputniknews.com

Rat u Siriji - minijaturni model trećeg svjetskog rata

Sukob u Siriji je minijaturni model trećeg svjetskog rata koji se vodi posredno, rekao je u intervjuu za RT sirijski lider Bašar el Asad.
Bašar el Asad (Foto: Sputnik/Mikhail Voskresenskiy) -
Bašar el Asad (Foto: Sputnik/Mikhail Voskresenskiy)

Asad nije isključio da nafta može biti jedan od faktora početka rata u Siriji.

- Ne zaboravljajte da SAD vode rat protiv čitavog svijeta. Ovde se radi o tektonskim pokretima i "zemljotresima". Stari svetski poredak koji je nastao nakon Drugog svetskog rata je zastario, posebno nakon raspada Sovjetskog Saveza. Model monopolarnog sveta više ne funkcioniše. Izdvaja se niz sila u usponu kao što su Rusija i Kina, Indija i ostale - rekao je on.

Međutim, kako je naglasio predsjednik, SAD nikoga ne priznaju za partnera u svjetskom liderstvu, čak ni Veliku Britaniju, Francusku i ostale velike države.

- SAD ne priznaju partnere i zato vode borbu. Rat u Siriji je minijaturni model trećeg svjetskog rata koji se vode posredno - dodao je on.

Rat za opstanak

- Američka politika u cjelini se zasniva na metodama pokušaja i grešaka. Oni su ušli u Avganistan i ništa se nije desilo. Ušli su u Irak – ništa se nije desilo. Počeli su da ulaze u druge države, ali na druge načine. Promijenili su svoje pristupe - rekao je sirijski predsjednik.

Prema riječima Asada, SAD su sigurne da vode rat na opstanak zbog gubitka hegemonije.

- Problem SAD je u tome da, sa njihove tačke gledišta, oni vode rat za preživljavanje, pošto gube svoju hegemoniju. Oni su odlučili da se bore protiv Rusije, Irana, Sirije – sa svima ko kaže "ne". Čak protiv svojih saveznika, zapadnih država, ako one kažu "ne". Oni su spremni da se bore protiv njih. Njima su potrebni "instruktori" - dodao je Asad.

Pljačka naftnih polja

SAD se bave pljačkom naftnih polja u Siriji, što predstavlja flagrantni primjer američke politike, smatra Asad.

- Ogorčeni smo, cijeli sirijski narod je ogorčen. To je zaista pljačka. Međutim, to nema veze ni sa međunarodnim poretkom, ni međunarodnim pravom. Ta pojava, da iskreno kažem, nije nova i tiče se ne samo ratnog vremena - izjavio je Asad.

Podsjetio da su "Amerikanci uvijek željeli da na neki način druge pljačkaju, otimajući im, ne samo naftu, novac i uopšte finansijske resurse, već i pravo – kako političko, tako i sve ostalo“.

On je izjavio i da je sastanak sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom neumjesan.

- Teško da onaj ko okupira tvoju teritoriju, može biti poželjan sagovornik - rekao je Asad.