latinica  ћирилица
11/11/2019 |  09:51 ⇒ 10:41 | Autor: klix.ba

Uhapšeno osam osoba zbog sumnje da su namještali utakmice u Prvoj ligi FBiH

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) do sada su uhapsili osam osoba u akciji kodnog naziva "Var", a koja je usmjerena protiv više fudbalskih sudija zbog sumnje u namještanje utakmica.
SIPA - Foto: arhiv
SIPAFoto: arhiv

Ovu informaciju potvrdio je za portal Kliks portparol SIPA-e Luka Miladinović koji je rekao da se akcija koja je započeta rano jutros nastavlja.

Riječ je o akciji koju pripadnici SIPA-e provode prema naredbi Tužilaštva BiH i Suda BiH na širem području, a između ostalog u Orašju, Brčkom, Sarajevu i drugim mjestima.

Osumnjičene osobe se terete da su prekršile više članova Krivičnog zakona BiH, a na teret im se stavlja organizovani kriminal, zloupotreba položaja, primanje mita i drugih oblika koristi.

Pod lupom je najviše utakmica iz Prve lige FBiH iz sezone 2018/2019. Većinom se radi o sudijama s A liste Prve lige FBiH, a među osumnjičenima su Ilija Živković, Kenan Bajraktarević, Haris Poprženović, Edin Mujkić, Mirza Kazlagić, Marko Pejić, Јosip Martinović i drugi.

Među osumnjičenima su, osim sudija, i druge osobe iz Fudbalskog saveza, među kojima su delegati, posmatrači i slično. Istragom su obuhvaćeni i Salem Prolić, Irfan Durić te Anto Bilješko.