latinica  ћирилица
11/11/2019 |  10:43 ⇒ 10:48 | Autor: B92

Rasistički skandal u Ukrajini (VIDEO)

Fudbaler Šahtjora iz Donjecka Brazilac Tajson isključen je u derbiju protiv Dinama iz Kijeva nakon regovanja na rasističke uvrede protivničkih navijača.
Brazilac Tajson (foto: footballua.tv) -
Brazilac Tajson (foto: footballua.tv)

Tajson je pokazao srednji prst i šutnuo je loptu ka tribini na kojoj su bili navijači Dinama, prije nego što je sudija povukao igrače sa terena, u 77. minutu.

Pet minuta kasnije svi su se vratili na teren, a 31-godišnji Tajson dobio je crveni karton. On je u suzama napustio teren.

Šahtjor je saopštio da su na meti Dinamovih navijača bili Tajson i njegov sunarodnik Dentinjo. Klub je naveo da je kategorički protiv svih vidova rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i bilo koje netolerancije.

Posle utakmice koju je njegov tim dobio sa 1:0, trener Šahtjora Luis Kastro podržao je svoje igrače.

- Želim da podržim apsolutno svakoga ko je vrijeđan na rasnoj osnovi i momke koji su danas to doživjeli. Svaki vid rasizma je neprihvatljiv. To je bila i biće sramota. Zajedno se moramo boriti, svakoga dana, svakog minuta, svake sekunde - rekao je Kastro.

U tvitu poslije utakmice, na Dinamovom nalogu napisano je: "Ne rasizmu".

Šahtjor je pobjedom u derbiju Ukrajine potvrdio dominaciju u Premijer ligi, ima 40 bodova iz 14 utakmica, 12 više od prvog pratioca Zorje, a 13 od Dinama i Desne.

Prošle nedjelje u utakmici Serije A, napadač Breše Mario Baloteli šutnuo je loptu u publiku i zaprijetio je da će napustiti teren, nakon što su ga navijači Verone vrijeđali na rasnoj osnovi.