latinica  ћирилица
11/11/2019 |  11:30 | Autor: klix.ba

Rijetka astronomska pojava: Merkur prolazi ispred Sunca

Planeta Merkur danas će proći između Sunca i Zemlje. Riječ je o fenomenu koji se zove tranzit Merkura, a može se posmatrati tokom vedrog dana.

Sljedeći ovakav događaj neće se desiti sve do 2032. godine. Sam događaj će izgledati kao “prelazak“ Merkura u vidu male crne tačke preko diska Sunca sa lijeve ivice prema desnoj.

Najbolji i najdetaljniji pogled bez smetnji biće moguć sa letjelica u orbiti koje se nađu između Zemlje i Merkura.

Tranzit se sa Zemlje može posmatrati samo posebnim teleskopima sa filterima za Sunce i strogo je preporučljivo da se ne posmatra običnim teleskopima ili dvogledom bez adekvatne folije ili filtera, pa ni golim okom jer taj čin može oštetiti ili u potpunosti uništiti vid.

Tranzit počinje u 13.35 po našem vremenu, maksimalna faza je u 16.19, a kraj tranzita je u 19.04. Nažalost, to znači da se vrhunac neće moći posmatrati iz BiH s obzirom na vrijeme zalaska.

– Ukoliko bude vedro ovaj astronomski događaj ćemo iz BiH moći pratiti samo djelomično, njegov prvi dio. Naime, taj dan Sunce u Sarajevu zalazi u 16.25, a samo nekoliko minuta prije je maksimalna faza – rekli su iz Astronomskog društva Orion.