latinica  ћирилица
11/11/2019 |  11:34 ⇒ 11:50 | Autor: RTRS

Ambasadorka BiH u Grčkoj odala počast srpskim borcima (FOTO)

Ambasadorka BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić položila je vijence na spomen-obilježju na srpskom vojničkom groblju na Zejtinliku.
Milica Ristović Krstić položila vijence na Zejtinliku - Foto: RTRS
Milica Ristović Krstić položila vijence na ZejtinlikuFoto: RTRS

Ambasadorka je, u prisustvu šefa Predstavništva Republike Srpske Јelene Јovanović Athanasiou, odala počast srpskim borcima poginulim u borbama i proboju Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu.

Polaganju vijenaca su prisustvovali i predstavnici grčke lokalne i regionalne vlasti, generalni konzuli zemalja učesnica Prvog svjetskog rata i vojni korpus Grčke.

Milica Ristović Krstić položila vijence na Zejtinliku (Foto: RTRS)

Danas se obilježava dan kapitulacije Njemačke u Prvom svjetskom ratu. Ovaj datum podsjeća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine u 11 časova, u željezničkom vagonu u Kompijenu, u Francuskoj, sile Antante potpisale primirje sa Njemačkom i time okončale Prvi svjetski rat.

Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku nalazi se na prostoru na kojem se 1916. godine nalazila Glavna vojna poljska bolnica srpske vojske.

U sklopu bolnice je bilo i groblje za preminule, što je kasnije dovelo do toga da se tu danas nalazi kompleks groblja sahranjenih srpskih, ruskih, francuskih, italijanskih i engleskih vojnika poginulih u borbama na Solunskom frontu.