latinica  ћирилица
11/11/2019 |  11:46 ⇒ 11:47 | Autor: sputniknews.com

Rusija: Situacija u Boliviji po obrascu insceniranog državnog udara

Rusija je duboko zabrinuta time što su se događaji u Boliviji razvijali po obrascu insceniranog državnog udara, bez obzira na to što su vlasti zemlje pokušavale da pronađu konstruktivno rješenje na bazi dijaloga, navodi se u komentaru pres-službe Ministarstva inostranih poslova Rusije na događaje u Boliviji.

- Izražavamo duboku zabrinutost što je tokom unutarpolitičke krize u zemlji spremnost Vlade da traga za konstruktivnim rješenjem na bazi dijaloga bila zbrisana razvojem događaja po obrascu insceniranog državnog udara - ukazali su u Ministarstvu inostranih poslova Rusije.

U ruskom diplomatskom resoru su naglasili da Rusija računa na odgovornost političkih snaga Bolivije i poziva ih da pronađu izlaz iz unutarpolitičke krize na osnovu Ustava.

Moskva računa na odgovorni pristup svih članica međunarodne zajednice, susejda Bolivije, uticajnih država van regiona i međunarodnih organizacija.

Moskva sa zabrinutošću prati dramatičan razvoj događaja u Boliviji, "gdje je talas nasilja koji je pokrenula opozicija, sprečio Eva Moralesa da završi predsjednički mandat".

Podsjetimo, Evo Morales je sinoć podnio ostavku nakon što su ga vojska i policija zemlje pozvale da to učini, poslije talasa nasilnih protesta širom ove latinoameričke zemlje.

U Boliviji su 20. oktobra održani predsjednički izbori. Prema informacijama koje je objavio Visoki izborni sud, na njima je pobijedio dosadašnji šef države Morales.

Njegov glavni rival, bivši predsjednik Karlos Mesa izjavio je da neće priznati Moralesovu pobjedu u prvom krugu.

Nakon objavljivanja rezultata glasanja, u Boliviji su počeli protesti i štrajkovi.

Morales je uveo vanredno stanje i optužio opoziciju da pokušava da organizuje prevrat.