latinica  ћирилица
11/11/2019 |  12:11 ⇒ 13:05 | Autor: sputniknews.com

Dačić: Gana će uticati i na druge zemlje po pitanju Kosova

Gana je zemlja sa velikim političkim uticajem i to što je povukla priznanje nezavisnosti Kosova svakako će uticati i na druge zemlje, posebno iz tog regiona, da povuku odluku o priznanju, rekao je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

On je naglasio da je to rezultat sistematskog djelovanja predstavnika države, počevši od predsjednika, Vlade, Ministarstva spoljnih poslova, predsjednice Parlamenta.

- Nije lako bilo da se dođe do jedne ovakve odluke. Za to je bilo potrebno godinu i po dana kontinuiranog rada, sastanaka. Ministarka spoljnih poslova Gane bila je u posjeti Srbiji, predsjednik je sa njom razgovarao i u Njujorku. Јa sam bio u Gani. I poslije dugog rada usleijdila je ovakva odluka - naveo je Dačić.

Očekuje da će do kraja godine još nekoliko zemalja povući priznanje.

Navodi da je Gana notu o povlačenju priznanja donijela 7. novembra, da je već sutradan proslijeđena Kosovu, ali da Priština o tome nije obavijestila javnost.

Naglašava da je Gana svoju odluku obrazložila i da kažu da je odluka o priznanju Kosova, koju je donijela prethodna Vlada, bila pogrešna, preuranjena i da je predstavljala kršenje Helsinšskog dogovora i Rezolucije 1244.

Podsjeća da je Gana 16. zemlja koja je povukla priznanje, ali i naglašava da je to zemlja koja ima najveći broj stanovnika od svih država koje su do sada povukle priznanje — 29 miliona stanovnika.

Dačić je još ukazao da je bivša Јugoslavija imala dobre odnose sa Ganom i da je Јosip Broz Tito zajedno sa tadašnjim predsejdnikom Gane Kvameom Nkrumahom bio jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih.

Povezane vijesti:

Gana povukla priznanje tzv. Kosova