latinica  ћирилица
11/11/2019 |  12:24 ⇒ 12:24 | Autor: SRNA

PU Banjaluka: Smanjen broj krivičnih djela

Na području Policijske uprave Banjaluka u oktobru je evidentirano 170 krivičnih djela, što je za 18,7 odsto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine kada ih je bilo 209.
Miloš Brkić sa saradnicima - Foto: RTRS
Miloš Brkić sa saradnicimaFoto: RTRS

Načelnik ove uprave Miloš Brkić naveo je da je evidentirano i 8,6 odsto manje slučajeva narušavanja javnog reda i mira, te 7,5 odsto više saobraćajnih nezgoda.

- Ukupno je riješeno 79,4 odsto svih krivičnih djela, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je 63,5 odsto krivičnih djela - rekao je Brkić na konferenciji za novinare.

Brkić je naveo da je u posmatranom periodu u tranzitnom kretanju kroz područje koje je u nadležnosti Uprave evidentiran 31 migrant.

- Realizovane su četiri akcije iz oblasti kriminaliteta, isto toliko iz javnog reda i mira, te dvije iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. Uspješno je obezbijeđeno 39 javnih okupljanja i 123 sportske priredbe - rekao je Brkić.

Načelnik Sektora kriminalističke policije pri ovoj upravi Јovan Stojičić rekao je da je u oktobru iz oblasti imovinskog kriminaliteta evidentirano 98 krivičnih djela, odnosno za 19,7 odsto manje nego u uporednom periodu kada ih je bilo 122.

Stojičić je istakao da je u oktobru smanjen broj teških krađa za 14,3 odsto, dok je krivičnih djela protiv života i tijela prijavljeno manje za 23,1 odsto.

- U oblasti zloupotrebe droge otkriveno je šest kriivičnih djela zbog kojih je nadležnom tužilaštvu dostavljeno šest izvještaja, kojima je obuhvaćeno sedam osumnjičenih lica. Podneseno je 12 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a oduzeta je i određena količina materija koje asociraju na marihuanu, amfetamin i kokain - rekao je Stojičić.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Banjaluka Radenko Stakić rekao je da su u oktobru evidentirana 74 slučaja narušavanja javnog reda i mira, što je manje za 8,6 odsto u odnosu na uporedni period kada je evidentiran 81 slučaj.

- Evidentirano je 100 prekršaja, što je za 8,3 odsto manje nego u uporednom periodu kada ih je bilo 109 - rekao je Stakić.

Stakić je naveo da se u posmatranom periodu dogodilo 377 saobraćajnih nezgoda ili za 7,5 odsto više nego u uporednom periodu.

- U ovim nezgodama smrtno je stradalo jedno lice, dok je 16 lica teško, a 69 lakše povrijeđeno - rekao je Stakić.

Prema njegovim riječima, iz saobraćaja je isključeno 107 vozila, te 421 vozač, od kojih 357 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, te 51 jer su upravljali automobilom bez položenog vozačkog ispita.

- Iz ostalih razloga iz saobraćaja je isključeno 13 vozača - dodao je Stakić.

U protekla 24 časa evidentirana su četiri krivična djela

Na području koje pokriva Policijska uprava Banjaluka u protekla 24 časa evidentirana su četiri krivična djela, jedno narušavanje javnog reda i mira i sedam saobraćajnih nezgoda od kojih tri sa posljedicama po ljude.

U jučerašnjoj saobraćajnoj nezgodi na putu Karanovac - Kneževo u mjestu Ljubačevo povrijeđena su tri lica.

U nezgodi, koja se dogodila juče oko 17.00 časova, učestvovali su automobil audi, kojim je upravljalo lice čiji su inicijali D.K. iz Banjaluke i mercedes koji je vozilo lice iz Laktaša čiji su incijali M.S.

Povrijeđena su lica D.K. i M.S. i suvozač u audiju čiji su inicijali B.K. iz Banjaluke, saopšteno je danas iz banjalučke Policijske uprave.

Policija je izvršila uviđaj.