latinica  ћирилица
11/11/2019 |  15:40 ⇒ 17:27 | Autor: SRNA

Odbačeni glasovi iz centralne Srbije

Komisija za žalbe donijela je odluku da oko 3.800 glasova koji su stigli iz centralne Srbije bude poništeno i da se ne računaju u zbirnom broju glasova na izborima održanim 6. oktobra, saopšteno je iz Centralne izborne komisije samoproglašenog Kosova.
Izborni dan na KiM (foto:FOTO TANJUG/FILIP KRAINCANIC) -
Izborni dan na KiM (foto:FOTO TANJUG/FILIP KRAINCANIC)

Komisija je primila 53 žalbe na konačne rezultate koje je CIK saopštio krajem prošle sedmice i odlučila da ponovo budu prebrojani glasovi sa 1.472 biračka mjesta.

Odbijene su 23 žalbe kao neblagovremene i nedopuštene, 25 je odbijeno kao neosnovano, a jednu žalbu je povukao podnosilac.

CIK je ranije saopštio da će poštovati svaku odluku Komisije za žalbe, tako da će na osnovu današnje odluke koalicija koju čine Inicijativa NISMA i Alijansa za novo Kosovo /Fatmir Ljimaj, Bedžet Pacoli/ postati parlamentarna grupacija pošto joj je bilo potrebno svega 0,02 odsto glasova.

Koalicija koju predvode Ljimaj i Pacoli navela je u žalbi da će, ukoliko se isključe glasovi dobijeni iz centralne Srbije, imati 5,02 odsto jer im je nedostajalo svega 130 glasova.

CIK je u obavezi da u naredna 72 sata postupi po odluci Komisije za žalbe, a nezadovoljni odlukama Komisije mogu podnijeti žalbu Ustavnom sudu Kosova.