latinica  ћирилица
11/11/2019 |  18:48 ⇒ 22:44 | Autor: SRNA

Cvijanović: U nasrtajima i udarima najviše stradala Srpska

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u Narodnoj skupštini da je u okviru ustavne strukture BiH tokom nasrtaja i udara najviše stradala Republika Srpska sa svojim ovlaštenjima, ali isto tako sa kaznama kojima su iz tog perioda najviše bili podvrgnuti ljudi iz SDS-a.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Tokom skupštinske rasprave o Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske, Cvijanovićeva je rekla da je netačna priča opozicije kako ništa u ovoj informaciji ne valja zato što u ovom dokumentu postoje fakti koji su se dešavali u ustavnoj strukturi u okviru BiH, a u okviru tih nasrtaja i udara najviše je stradala Republika Srpska.

Cvijaniovićeva je navela da je u priči o etiketiranju malo reći kroz šta je sve prošao SDS u tom periodu.

- Nije vama SNSD i ova Narodna skupština dala takvu etiketu, već upravo stranci koji su se vama bavili onako kako su se bavili - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da su mnoge stvari iz ove informacije na koje reaguje opozicija citati koji su fakti iz proteklog perioda koji se ne mogu zanemariti.

- Hoćete da kažete da ne trebamo mi citirati ono što kaže Kasim Trnka kada su tu jasno postavljeni orijentiri cijele bošnjačke politike prema ovoj BiH u kojoj ona može biti dobra samo prema njihovoj mjeri - dodala je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je opozicija mnogo puta tokom redovnog mandata u Savjetu ministara govorila da ne može da podrži neko pitanje u Sarajevu, da se ratifikuje neki sporazum uz obrazloženje da ne žele da se Republika Srpska zadužuje.

- Sada kada opozicija nema redovan mandat, kada je 13 mjeseci prošlo od održanih izbora, priča kako treba da se deblokira rad parlamenta BiH da bi pomogao da dođu do kreditnih sredstava koji su kao bitni za razvoj cijele BiH. To je licemjerno - istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenom mišljenju, nikakav novac ne treba opoziciji, to je samo pokriće da se gore deblokira djelimično proces.

- Mi znamo šta iza toga stoji - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da se ne mogu mijenjati pravila koja definišu kapacitet Republike Srpske i ne mogu se svoditi na nešto što je ispod jedne trećine, zato što je to udar na Republiku Srpsku.

- Suština naših institucija je da ostavljamo što je moguće sređenije stanje u jednom neustavnom stanju u kakvom živimo - navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da su netačne tvrdnje opozicije da su protekli izbori pokradeni.

- Izbori nisu pokradeni. Opozicija kada gubi izbore nastoji da traži izmjene Izbornog zakona - rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je upitala kako je moguće da su izbori pokradeni kada neko pobijedi sa 70.000 razlike glasova.