latinica  ћирилица
11/11/2019 |  19:48 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Kosmos na pragu poslovnog dogovora - proizvodnje filtera za prečišćavanje vazduha

Banjalučko Privredno društvo Kosmos i ruska kompanija Kret postigli su sporazum o mogućoj proizvodnji filtera za prečišćavanje vazduha za domaće i EU tržište. Nakon analize tržišta i prilagoćavanja tehničkih mogućnosti iz Kosmosa najavljuju da bi proizvodnja i otvaranje novih radnih mjesta moglo da počne naredne godine.

Proizvodnja ruskih fotokatalitičkih filtera za prečišćavanje vazduha jedna je od najdjelotvornijih u čišćenju i dezinfikaciji vazduha od bakterija, virusa i drugih organskih spojeva. Koriste se u stambenim i poslovnim prostorima, obrazovnim i medicinskim ustanovama, proizvodnim postrojenjima i skladištima.

- Model saradnje je takav da bi se proizvodnja kućišta i elektroničkog dijela filtera radila u Kosmosu, dok će srce i sam filter biti dostavljen iz Rusije. Ovo je jedinstvena proizvodnja, a sličnih uređaja takvog kvaliteta nema na evropskom tržištu - rekao je ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević.

Direktor Kosmosa Dušan Vještica naveo je da je razgovarano o oblicima saradnje, uslovima koje treba da ispune obje kompanije jer je riječ o vrlo složenom proizvodu.

- Sigurno će biti potrebna i nova ulaganja. Ovaj projekat se zasniva na bazi transfera tehnologije, a ugovorom će se definisati međusobna prava i obaveze, a nije iskuljučeno ni da Kret investira u tehnologije za realizaciju ovog posla - naglasio je Vještica.

Cilj projekta jeste da osigura zdravlje stanovništva. Finansijska projekcija još nije utvrđena, a očekuje se da prvi uzorci filtera iz Rusije u Kosmos snignu početkom narednog mjeseca, a da u januaru ili februaru dođe do transfera tehnologije i početka proizvodnje.

Zamjenik generalnog direktora Kreta Aleksandar Mitjuškin rekao je da se razmatra plan zajedničke proizvodnje na teritoriji Republike Srpske i da se vrijednost ovog projekta sastoji u tome da se osigura zdravlje stanovništva, jer vrši prečišćavanje vazduha od bakterija, virusa i drugih organskih spojeva.

- Drago nam je što je Vlada Srpske zainteresovana za realizaciju ovog projekta. Trenutno se definiše vrijednost ovog projekta, pa ćemo cifre moći da objelodanimo uskoro - kaže Mitjuškin.

Ovaj sastanak rezultat je memoranduma koji je delegacija Vlade Republike Srpske krajem avgusta potpisala u Moskvi sa firmom Rosteh, u čijem se sastavu nalazi i Kret.