latinica  ћирилица
12/11/2019 |  01:11 ⇒ 01:21 | Autor: RTRS

"Pijavice" otvorile Prvi kadar

Premijernom projekcijom filma "Pijavice" reditelja Dragana Marinkovića, u Zvorniku je svečano otvoren 13. Međunarodni filmski festival Prvi kadar.

Tokom šest festivalskih dana, ljubitelje filma u Zvorniku i Istočnom Sarajevu očekuje kvalitetan i sadržajan program, a u takmičarskom dijelu biće prikazana 33 filma iz 16 zemalja.

Ostvarenje Dragana Marinkovića špijusnka je priča s kraja 20. vijeka na trusnom području Balkana.

- Moram da vam kažem da najviše volim učešća na manjim festivalima, u manjim gradovima, tako da me veoma raduje što sam u Zvorniku - rekao je Marinković.

Specijalni gost Festivala je glumac Lazar Ristovski, kojem je za doprinos razvoju filma uručeno specijalno priznanje "Kapija Zvornika".

- Veličina festivala ogleda se u veličini filmova koje prikazuje. Festivali su, po meni, uvijek bitni, zato što na festivale dolaze da gledaju filmove i oni ljudi koji i ne idu u bioskop, pa iskoriste festival kao jedno mjesto gdje se svečano izlazi, dolazi i pokazuje - kaže Ristovski.

Osim filmskih projekcija, u narednih šest dana, u okviru Festivala biće održan i Kids fest, edukativne radionice za osnovce, ali i promocija četiri knjige. Cilj je decentralizacija kulture, naglasio je režiser Dragan Elčić.

- Vjerujem puno u ovu priču, jer je ona srcem pravljena, a kad se nešto pravi srcem i ljubavlju, to niko ne može zaustaviti - istakao je Elčić.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović naveo je da su ovom gradu potrebni događaji poput ovog.

Festival će biti završen 16. novembra u Istočnom Sarajevu, kada će biti dodijeljene nagrade najboljima. Pokrovitelj je i ove godine Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Povezane vijesti:

Ristovski i Marinković u Zvorniku