latinica  ћирилица
12/11/2019 |  02:46 | Autor: TANЈUG

Srpski studenti pobjednici debatnog turnira u Oksfordu (FOTO)

Srpski studenti pobijedili su u finalu debatnog turnira u Oksfordu, jednog od najprestižnijih i najstarijih debatnih takmičenja koje se održava više od pola vijeka.
Oksford (Foto: Alamy) -
Oksford (Foto: Alamy)

Studenti Pravnog fakulteta u Beogradu Miloš Marjanović i Јanko Đorđević osvojili su prvo mjesto u finalu u otvorenoj kategoriji, glavnoj kategoriji takmičenja.

U otvorenoj kategoriji pretežno se takmiče studenti kojima je engleski maternji jezik, a prvi put u istoriji turnira tim koji nije sa engleskog govornog područja pobijedio je u finalu.

- Fenomenalno se osjećamo, ova pobjeda je nešto posebno što nam se desilo u životu - kaže Miloš Marjanović.

- Dobije se određena tema i imamo svega 15 minuta da se spremimo i da iznesemo argumente. Postoji četiri tima, za i protiv. Stoga moramo da posjedujemo odlično znanje iz opšte kulture, jer se nikada ne zna koja će tema da bude - objašnjava Јanko Đorđević, koji je osvojio 6. najbolje govorničko mjesto.

Njih dvojica pobijedili su na debati o Berlinskom zidu, odnosno da li je nakon pada bilo dobro što su se dvije njemačke države ujedinile. Јedna od ostalih tema bila je da li treba da se zabrane političke reklame na društvenim mrežama, druga da li Sjeverna Makedonija treba da se približi Srbiji.

Prema njihovim riječima, najveću raspravu je ponijela debata da li je bolje biti vjernik ili agnostik.

Vještinu debatovanja Marjanović i Đorđević su uvježbavali na beogradskom Pravnom fakultetu, koji ima ugledni debatni klub više od dvije decenije.

- Debata je veoma cijenjena i poželjna. Veliki broj pobjednika kasnije nađe zaposlenje u poznatim svjetskim kompanijama. Osim poslovnog, odlična je i na ličnom nivou. Bolje, i kritički razmišljamo o mnogim temama. Ko god poželi može besplatno da nam se pridruži na jednoj od njih na fakultetu - naglašava Marjanović.

Takmičili su se protiv timova s Univerziteta Harvard (SAD), LSE Univerziteta (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Univerziteta Hart Haus (Kanada).

Miloš Marjanović je proglašen za najboljeg govornika turnira, dok je Јanko Đorđević osvojio 6. najbolje govorničko mjesto, prenijela je organizacija "Otvorena komunikacija", koja se bavi unapređenjem kulture javnog dijaloga.

Na ovogodišnjem Svjetskom univerzitetskom debatnom prvenstvu, koje će se održati krajem decembra na Tajlandu, Miloš i Јanko će predstavljati Univerzitet u Beogradu. Ove godine na turniru je učestvovalo više od 250 studenata iz cijelog svijeta. Miloš i Јanko će predstavljati Univerzitet u Beogradu, a obojica dijele zabrinutost jer se do sada nije desilo da pobijedi neko sa vanengleskog govornog područja u otvorenoj kategoriji, ali se nadaju najboljem.