latinica  ћирилица
12/11/2019 |  09:05 | Autor: SRNA

Održana premijera filma "Dnevnik Diane Budisavljević"

U Beogradu je premijerno prikazan film "Dnevnik Diane Budisavljević", istinita priča o državljanki austrijskog porijekla koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata spasila više od 10.000 srpske djece iz ustaških logora.
Premijerno prikazan "Dnevnik Diane Budisavljević" (foto: Promo/Anastasija Zec) -
Premijerno prikazan "Dnevnik Diane Budisavljević" (foto: Promo/Anastasija Zec)

Film je prikazan sinoć na tri rasprodate projekcije na festivalu Slobodna zona, a ekipa predvođena rediteljkom Danom Budisavljević pozdravljena je ovacijama.

Dana Budisavljević je zahvalila publici u ime cijele filmske ekipe, navodeći da je rijetka prilika da su mogli da čuju svjedoke kako govore, jer je njima najteže da o tome govore, saopšteno je iz distributerske kompanije Fejm solušns.

- Oni su svjedoci koliko je Diana učinila, a i vi sada vidite koliko su to različiti životi koje su vodili i kako svako ima svoju priču. Oni su svjedoci da je život pobijedio smrt i da je dobro pobijedilo zlo - rekla je Dana Budisavljević.

Publici su se poklonili rediteljka, producenti i ekipa filma, uz glumce Mirjanu Karanović i Tihomira Stanića, kao i svjedoci ovih događaja Živko Zelenbrz, Nada Vlaisavljević i Milorad Јandrić.

Vlaisavljevićeva je zahvalila posthumno Diani Budisavljević "u ime sve djece koje je spasila iz ustaških logora i ispričala istinitu priču osuđenu na zaborav".

Јandrić je rekao da je sve što je publika vidjela na filmu živa istina i zamolio da se ona priširi dalje.

Zelenbrz je rekao da je rediteljka Dana napravila maestralno djelo i da je uspjela da nikoga ne optuži, već da se svi zajedno bore da se ovo više nikada nikome ne ponovi.

Dana Budisavljević je stigla u Beograd nakon njemačke premijere filma na festivalu u Kotbusu, na kojem je ovaj film dobio nagradu za najbolji debitantski film.

Među zvanicama u publici bili su ambasador Hrvatske Gordan Bakota i ambasador Njemačke Tomas Šib, kao i predstavnici Udruženja logoraša Srbije i Muzeja genocida Srbije.

Premijera je okupila i poznate ličnosti, kao što su Sloboda Mićalović, Peđa Bjelac, Nataša Ninković, Svetlana Bojković, Gordan Kičić, Aleksandar Đurica, Srdan Golubović i Darko Lungulov.

Ovaj film je apsolutni pobjednik Pulskog filmskog festivala sa šest osvojenih priznanja, istinita je priča o državljanki austrijskog porijekla udatoj za ljekara pravoslavne vjeroispovijesti u Zagrebu, koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata, spasila više od 10.000 srpske djece iz NDH logora. od sigurne smrti.

Film hrvatsko-slovenačko-srpske koprodukcije "Dnevnik Diane Budisavljević" publika će moći da pogleda u bioskopima širom Srbije od četvrtka, 14. novembra, nakon današnje novosadske premijere u bioskopu Arena sinepleks.