latinica  ћирилица
12/11/2019 |  09:15 ⇒ 09:21 | Autor: Nezavisne

Lansirano 60 satelita za superbrzu internet vezu (VIDEO)

Američka privatna tehnološka kompanija SpaceX u ponedjeljak je u svemir lansirala 60 satelita koji će omogućiti superbrzu internet vezu za korisnike širom svijeta.
Lansiranje satelita Starlink (foto: SpaceX) -
Lansiranje satelita Starlink (foto: SpaceX)

Raketa Falcon 9, lansirana iz Kejp Kejnejvirala na Floridi, ponijela je satelite u Zemljinu nisku orbitu. Misija, četvrta po redu i poznata kao "Starlink", ima za cilj postaviti "sazviježđe" satelita, a prvi su u svemir lansirani 24. juna.

Kompanija Elona Maska planira postaviti gotovo 12.000 "Starlink" satelita u orbitu. Taj bi se broj, kako prenosi dpa, mogao popeti i do 40.000 satelita koji će po isteku vijeka trajanja izgorjeti u Zemljinoj atmosferi.

"Starlink" bi trebao omogućiti dostupnost interneta značajnom dijelu svjetske populacije koja još uvijek nije online, posebno u ruralnim područjima. Istovremeno bi ostalom stanovništvu, koje nije zadovoljno svojim provajderima internet usluga ponudio konkurentnu alternativu.

Svaki satelit teži oko 200 kilograma, a s obzirom da su postavljeni u niskoj orbiti, na oko 2.000 kilometara od Zemlje, mogući zastoji ili prekidi u internet vezama su svedeni na najmanju moguću mjeru.

SpaceX će početi pružati "Starlink" internet uslugu 2020. korisnicima u SAD-u i Kanadi, a globalnu će uslugu početi pružati nakon 24 odrađene misije.