latinica  ћирилица
12/11/2019 |  10:37 ⇒ 12:10 | Autor: SRNA

Selak: Prošlo vrijeme ucjena i intervencija

Poslanik SP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Goran Selak izjavio je danas Srni da su konstantno na djelu razgradnja Dejtonskog mirovnog sporazuma, bonska ovlaštenja i politike čiji je cilj ukidanje Srpske, te da je odgovornost predstavnika vlasti da u vezi sa tim pitanjima donesu odluke koje su u najboljem interesu građana.
Goran Selak -
Goran Selak

Komentarišući zaključke usvojene na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, Selak je naglasio da nefunkcionalna BiH, nazadne politike, kao i nametnute odluke visokih predstavnika danas daju rezultate na koje je upozoravano godinama.

Podsjetivši na neustavne odluke visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH koji izlazi iz svojih ovlaštenja, Selak je istakao da je otvoreno i pitanje funkcionisanja i opravdanosti postojanja pojedinih zajedničkih institucija.

- To su problemi koje prije ili kasnije moramo da riješimo. Prošlo je vrijeme preglasavanja i prizivanja intervencija. Možemo i trebamo da rješavamo probleme u dogovoru sa Federacijom BiH, jer je tako i definisano Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ali, ako tamo nemamo sagovornike, onda moramo da ih rješavamo sami u najboljem interesu ljudi koje predstavljamo, i to je velika odgovornost. Insistiranje na bonskim ovlaštenjima, ucjene, mahanje deklaracijama i razgradnja Dejtona mogu samo dodatno da ubrzaju taj proces - rekao je Selak.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Srpske, te donijela 20 zaključaka koje je predložila vladajuća većina.