latinica  ћирилица
12/11/2019 |  14:27 ⇒ 14:28 | Autor: sputniknews.com

Desetine hiljada desničara pozvalo na "poljsku Intifadu" (FOTO/VIDEO)

Desetine hiljada poljskih nacionalista izašlo je na ulice Varšave na godišnji marš krajnje desnice u znak sjećanja na nezavisnost zemlje, ističući simbole bijele noći i mašući bakljama.

Učenici su nosili poljske zastave i uzvikivali su “Ne Evropskoj uniji!“ i “Čast domovini!“.

Demonstranti u crnim kapuljačama transparentima su pozivali na “poljsku Intifadu“.

Marš se održava u znak sjećanja na uspostavljanje Druge Poljske Republike 1918. godine, formirane poslije Prvog svjetskog rata od dijelova Njemačke, Austrije i Rusije.

Organizator Robert Bakjevič upozorio je okupljene učesnike u Varšavi da je svijet “napustio Boga i hrišćanstvo“ i da će Poljska umrijeti “dok nacija zapadne Evrope umire“, prenio je Rojters.

Antiimigracija bila je još jedna od tema događaja, a Zjemovit Pžebitkovski iz ultranacionalističke poljske grupe mladih poručio je Poljacima da je važno njegovati “nacionalni moral“ i zaustaviti masovnu imigraciju.

Marš je privukao pažnju i učešće krajnjih desničara iz čitavog svijeta. Ove godine su učestvovali aktivisti krajnje desne italijanske grupe Forca Nuova i aktivisti iz Mađarske.

Ovogodišnji događaj bio je znatno manji od prošlogodišnjeg koji je obilježio stogodišnjicu poljske nezavisnosti, na kojem je učestvovalo oko 200.000 ljudi.