latinica  ћирилица
12/11/2019 |  16:43 | Autor: BETA

Pala Vlada Moldavije

Moldavska vlada je pala pošto je izgubila glasanje o povjerenju u parlamentu.
Premijerka Maja Sandu u parlamentu (Foto: oficial.md) -
Premijerka Maja Sandu u parlamentu (Foto: oficial.md)

Premijerka Maja Sandu i njena vladajuća koalicija su dobili povjerenje samo 38 od 101 poslanika.

Parlamentarne stranke sada imaju tri mjeseca da oforme novu vladajuću većinu, a ako u tome ne uspiju, ići će se na prijevremene izbore.

Moldavija je jedna od najsiromašnijih država Evrope, pod teretom korupcije i političke nestabilnosti. Ta zemlja je strateški važna i za zapad i za Rusiju otkako je 1991. proglasila nezavisnost od Sovjetskog saveza.

Odnosi između proevropske koalicije ACUM, koju predvodi Maja Sandu, i proruskih socijalista, koji su zajedno činili vladajuću koaliciju, pogoršani su zbog premijerkinog plana da preuzme kontrolu nad imenovanjem vrhovnog državnog tužioca, za šta Sandu tvrdi da je ključ u borbi protiv korupcije. Socijalisti su željeli da tužioca bira specijalna komisija.

Nekoliko stotina pristalica Maje Sandu je demonstriralo ispred parlamenta, ali nije bilo nasilja.

- Danas nije izdana samo vlada koja štiti interese naroda nego i svaki građanin koji se nadao da će pravda uskoro biti zadovoljena i njegov život biti bolji - navela je Maja Sandu na Fejsbuku.

Maja Sandu je u govoru prije glasanja o povjerenju pohvalila antikorupcijsko djelovanje svoje vlade ali i rekla da kratko vrijeme koje je imala na raspolaganju nije dovoljno za veće promjene.

- Ekonomska situacija je lošija samo za one koji su obustavili svoje korupcionaške šeme. Građani nisu očekivali čuda u roku od pet mjeseci. Oni razumiju i cijene odgovornu vladu, sačinjenu od iskrenih ministara koji su preuzeli funkcije da bi poboljšali živote ljudi - rekla je Maja Sandu.

Ona je na premijersku funkciju došla u junu.