latinica  ћирилица
12/11/2019 |  19:10 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Doboj: Osnivačka skupština PDP 1999.

U Doboju je večeras osnovana partija PDP 1999-te. Novu partiju sa istomišljenicima osnovao je dugogodišnji predsjednik dobojskog PDP-a Siniša Đorđević, koji nije našao zajednički jezik sa čelnicima PDP-a i politikom koju vode.

Dok jedni smatraju da je to početak cijepanja PDP-a, iz ove stranke poručuju da cijepanja nema.

Inicijatori i osnivači nove Partije demokratskog progresa, iz Doboja najavljuju širenje nove stranke i na druge opštine i gradove. Za sada će pokrivati ovu izbornu jedinicu, a očekuju da im se priključe i drugi opštinski odbori nezadovoljni politikom PDP-a. Ne otkrivaju, koji bi to opštinski odbori mogli biti , ali kažu da u mnogima vlada nezadovoljstvo, jer se PDP, kako tvrde, pretvorila u partiju autokrata. U PDP-u kažu da od velike priče nema ništa, već da je riječ o nezadovoljnim pojedincima.

Nije ovo od juče - kaže Siniša Đorđević. Kriza je počela prije godinu, a kulminirala uoči Sabora PDP-a, kada je raspušten Gradski odbor u Doboju. Partija, koju je u ovom gradu vodio 20 godina, odstupila je, kaže, od osnovnih principa zbog kojih je i osnovana - da pomiri dvije nepomirljive struje, SNSD i SDS.

- Taj PDP iz kojeg mi sada izlazimo je u stvari postao priljepak SDS-u, a isto tako bez jasne ideje vodilje kako to da mi sad trebamo pomiriti ova dva suprotstavljena bloka. To je samo jedan od razloga zbog kojih se PDP u Doboju cijepa na dvije stranke, a uz postojeći, osniva i PDP 1999-te - rekao je Đorđević.

Povjernik PDP-a za Doboj i član Predsjedništva PDP Republike Srpske Slobodan Vasiljević smatra da je ovo daleko od cijepanja.

Foto: RTRS

- Budite uvjereni, generalno ovo je demokratsko društvo, svako ima pravo da se organizuje na način kako on smatra - dodao je Vasiljević.

Do raspuštanja PDP-a u Doboju došlo je nakon što pojedini članovi stranke nisu ispoštovali odluku partije da u ovom gradu djeluju opoziciono. Za to su dobili i podršku predsjednika Branislava Borenovića, ali ne i osnivača dobojskog ogranka.

- Imao sam dosta kontakata s Borenovićem, a iskreno da vam kažem u startu nisam bio za to da on bude predsjednik partije. Sada to mogu otvoreno reći. Smatrao sam da on nije dovoljno vješt da se bavi politikom na način kako se treba voditi politika u Srpskoj i to se pokazalo tačnim. Nisu sposobni da odgovore zadacima u kojima se nalazi Srpska, a to je ključ priče - rekao je Đorđević.

Vasiljević je istakao na konstataciju da vrh partije nije dorastao da vodi partiju, rekao je je PDP imao sabor prije mjesec i po dana i da je Borenović dobio povjerenje od velikog broja ljudi na saboru da još jedan mandat vodi PDP.

Borenović nije želio da razgovara o ovoj temi, a onima koji osnivaju novu PDP poželio sreću. Ko će više sreće imati biće poznato već naredne godine, kada i jedni i drugi polažu test pred građanima, na lokalnim izborima.