latinica  ћирилица
13/11/2019 |  10:42 ⇒ 14:40 | Autor: RTRS

Hrvatska da ne odlaže nuklearni otpad u Parku prirode Una

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da će odlukom Vlade Srpske osnivači javne ustanove Park prirode Una biti opštine Novi Grad, Kozarska Dubica, Krupa na Uni i Kostajnica.

Dodala je da će te opštine upravljati ovom ustanovom.

- Ovaj park veže se na Nacionalni park u FBiH i tako je definisan kao zaštićeno područje. Izgradnja odlagališta otpada je nedopustiva - naglasila je Golićeva.

Ona je istakla da bi Hrvatska, ukoliko želi da poštuje evropske standarde o zaštićenim područjima, trebalo da odustane od izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

Golićeva je podsjetila da su načelnici četiri lokalne zajednice u Srpskoj izrazili želju da upravljaju tom ustanovom.

Odlukom Vlade Republike Srpske predviđeno je da ove četiri opštine osnuju javnu ustanovu sa sjedištem u Novom Gradu, u skladu sa procedurama propisanim zakonom.

Predviđeno je i da se zaštita, korišćenje, upravljanje i razvoj parka prirode sprovodi na osnovu plana upravljanja.

- Time je upravljač dužan da u roku od dvije godine pripremi i dostavi plan nadležnom ministarstvu, kako bi ga uputili na usvajanje Vladi Republike Srpske - navela je Golićeva.

Odlukom je definisano i da se do donošenja plana upravljanja, zaštita i upravljanje parkom prirode sprovodi na osnovu programa za sprovođenje mjera upravljanja, koji je upravljač dužan da donese u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Prethodno je potrebno pribaviti mišljenje Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i saglasnost ministarstva nadležnog za zaštitu životne sredine.

Predviđeno je i da će upravljač u roku od godinu dana od dana donošenja odluke donijeti pravilnik o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi.