latinica  ћирилица
13/11/2019 |  11:21 | Autor: SRNA

Vučić: Zaštititi srpsko kulturno nasljeđe na Kosmetu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, u obraćanju na 40. zasjedanju Generalne konferencije Uneska u Parizu, rekao da i dalje postoje pritisci da srpsko nasljeđe na Kosovu i Metohiji bude predato nekom drugom, te da je ovom kulturnom blagu neophodna zaštita jer je ugroženo.
Manastir Visoki Dečani (Foto: Flickr/Babak Fakhamzadeh) -
Manastir Visoki Dečani (Foto: Flickr/Babak Fakhamzadeh)

Vučić je ukazao da je za očuvanje mira i stabilnosti veoma važno čuvanje kulturnog nasljeđa kako za svaku naciju, tako i za cijeli svijet.

On je istakao da se Srbija zalaže za poštovanje Povelje Uneska i dodao da je neophodno posvetiti posebnu pažnju zaštiti kulturnog nasljeđa od svih oblika nasilja.

Vučić je napomenuo da je srpsko kulturno nasljeđe na Kosovu i Metohiji, koje je pod zaštitom Uneska, ugroženo, a kao primjere naveo je manastire Dečani, Peć, Gračanicu i druge.

- To kulturno nasleđe nije važno samo za srpski identitet, već za cijelu Evropu i svijet - naglasio je Vučić.

On je istakao da će Srbija biti spremna da konstruktivno i blisko sarađuje sa svim zemljama koje su članice Uneska, prenijeli su beogradski mediji.

Vučić je dodao da je saradnja neophodna radi suočavanja sa zajedničkim problemima.

- Mir je jedan od najvažnijih ciljeva, ali je nemoguć ukoliko ne učimo šta su kulture, bez komunikacije, bez poznavanja međusobnih razlika. Unesko je jedan od glavnih stubova koji drže sve - rekao je Vučić.

On je istakao da Unesko mora da pruži odgovore na izazove sa kojima se suočava čovječanstvo i naglasio da su miran međudržavni dijalog, tolerancija, kao i međudržavna razmjena vrlo važni za očuvanje stabilnosti.

- Moramo da idemo ruku pod ruku kako bi rješavali zajedničke probleme - poručio je Vučić.