latinica  ћирилица
13/11/2019 |  11:37 ⇒ 12:21 | Autor: SRNA

Pretresi zbog lažnih diploma širom BiH

Službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH vrše pretrese na 12 lokacija na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva zbog sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom službenog položaja i ovlaštenja, primanje dara i drugih koristi, te pranje novca, rečeno je Srni u Sipi.
SIPA - Foto: ilustracija
SIPAFoto: ilustracija

Portparol Sipe Luka Miladinović rekao je da je u okviru operativne akcije kodnog naziva "Pero" u toku pretres stambenih i poslovnih objekata, ostalih prostorija i pokretnih stvari na ovim lokacijama.

On je istakao da se akcija sprovodi zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičena lica u ovom predmetu počinila navedena krivična djela.

- Aktivnosti se sprovode po naredbama Tužilaštva Unsko-sanskog kantona i Kantonalnog suda Bihać. O rezultatima akcije bićete blagovremeno upoznati - dodao je Miladinović.

Prema nezvaničnim informacijama, privedeno je nekoliko lica koja su se u proteklom periodu bavile nezakonitim izdavanjem fakultetskih i srednjoškolskih diploma.