latinica  ћирилица
13/11/2019 |  13:04 ⇒ 23:39 | Autor: SRNA

Elektronski do podataka potrebnih za započinjanje izgradnje

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić smatra da će sprovođenje "Inspajer" direktive EU omogućiti da se elektronski dolazi do podataka neophodnih za započinjanje izgradnje individualnog ili infrastrukturnih projekata.
RUGIP - Foto: RTRS
RUGIPFoto: RTRS

- Nadam se da će Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, u potpunosti sprovodeći ovu direktivu, biti servis građanima i institucijama u dugoročnom razvoju", rekla je Golićeva novinarima u Banjaluci povodom završne konferencije "Impuls" projekta kojim se pruža tehnička i finansijska podrška nacionalnim katastarskim i kartografskim institucijama zapadnog Balkana da svoje poslovanje i razvoj u domenu infrastrukture prostornih podataka prilagode "Inspajer" direktivi EU.

Golićeva, koja je i potpredsjednica Vlade Srpske, pojasnila je da je "Inspajer" direktiva EU veoma bitna zbog razmjene svih geopodataka između institucija i u smislu funkcionisanja elektronske Vlade, ali i da bi građani lakše došli do podataka kada je riječ o nekretninama.

- Nadam se da će na današnjoj završnoj konferenciji biti dogovoreni neki novi projekti kako bismo mnoge institucije prilagodili savremenim evropskim trendovima i sprovodili evropske standarde da bi naši građani, privredni subjekti i institucije što lakše ostvarili svoja prava - istakla je Golićeva.

Direktorka RUGIPP-a Bosiljka Predragović rekla je da je Uprava u okviru "Impuls" projekta razvila 10 elektronskih servisa što znači da oni koji koriste te podatke mogu da putem "Geoportala Republike Srpske" na jednom mjestu pristupe podacima.

- U nadležnosti RUGIPP-a je vođenje Geoportala Republike Srpske, a i proizvodimo najviše geoprostornih podataka. Podaci koji bi se trebali nalaziti na ovom portalu, osim podataka RUGIPP-a, su i podaci Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Zavoda za statistiku, iz oblasti hidrogradnje i podaci jedinica lokalne samouprave. Cilj nam je da se svi uvežemo - pojasnila je Predragovićeva novinarima u Banjaluci.

Predragovićeva je ocijenila da je "Inspajer" direktiva teška za potpunu primjenu, budući da je riječ o dugotrajnom procesu, ali da Srpska uči na greškama zemalja EU i ide bržim korakom.

- Cilj nam je da građani najlakše i najbrže dođu do potrebnih podataka - poručila je Predragovićeva.

Ona je pojasnila da je "Impuls" projekat tokom nekoliko godina trajanja i zahvaljujući pomoći Švedske omogućio RUGIPP-u da se upozna o "Inspajer" direktivi EU, započne njeno sprovođenje s ciljem da geoprostorni podaci koje distribuišu budu na nivou koji će krajnjim korisnicima omogućiti brzo i efikasno korištenje.

- Ovaj projekat je iznjedrio i sporazum između svih zemalja korisnika ovog projekta o razmjeni znanja i iskustava, ali i da potpišemo bilateralne sporazume o saradnji, između ostalog sa Crnom Gorom, Srbijom i Sjevernom Makedonijom - navela je Predragovićeva.

Ambasador Švedske u Bih Јohana Stomkvist rekla je da je zemljišna uprava ključna za proces pristupanja EU i vladavinu prava, ekonomski razvoj i zaštitu životne sredine.

- Nastavićemo da podržavamo projekte u regiji zajedno sa partnerima koji će pobošljati život građana, zbog čega je i važan ovaj projekat o zemljišnoj administraciji - poručila je Stromkvistova.

Stromkvistova smatra da je ova reforma važan temelj za razvoj zapadnog Balkana.

Direktor Uprave za nekretnine Crne Gore Dragan Kovačević rekao je da ono što se radi u regionu u oblasti zemljišne administracije predstavlja putokaz za druge slične zemlje da se udruže i razmjenjju znanja kako bi stigli u EU.

Projekat "Impuls" je donatorski projekat Vlade Švedske kojim se pruža tehnička i finansijska podrška nacionalnim katastarskim i kartografskim institucijama zapadnog Balkana da svoje poslovanje i razvoj u domenu infrastrukture prostornih podataka prilagode "Inspajer" direktivi EU.