latinica  ћирилица
13/11/2019 |  14:32 ⇒ 14:37 | Autor: SRNA

Mišić: Nada da će biti usaglašen iznos najniže plate

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izrazila je nadu da će Ekonomsko-socijalni savjet Srpske danas usaglasiti prijedlog odluke o iznosu najniže plate u Republici za iduću godinu.
Ranka Mišić - Foto: RTRS
Ranka MišićFoto: RTRS

Mišićeva je novinarima u Banjaluci, u pauzi sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta, rekla da je zahtjev sindikata da najniža plata u Srpskoj od 1. januara bude 550 KM, a da u prvom kvartalu budu stvoreni uslovi da iznosi 600 KM.

- U Republici Srpskoj trenutno radi 266.320 radnika, od kojih 131.074 ili 49 odsto ne može zaraditi ni za hranu, dok 174.147 ili 65 odsto prima platu nižu od prosječne. U Srpskoj 35.774 radnika prima platu 450 KM i manje, a od 451 do 600 KM dobija 70.263 radnika - precizirala je Mišićeva.

Ona je navela da realni sektor u Srpskoj ne stoji loše, da je ostvarena zapažena dobit i da je Vlada Srpske pozitivno djelovala prema poslovnoj zajednici, kao i da su doneseni zakoni koji rasterećuju realni sektor, ali se, ipak, malo poslodavaca u Srpskoj odlučuje da poveća plate.

Mišićeva je podsjetila da je obaveza Vlade Republike Srpske da bude zakazana sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske o iznosu najniže plate, te da je ukoliko ne bude dogovora Vlada obavezna da sama utvrdi njen iznos.

- Vrijeme nam curi, u pripremi je budžet za narednu godinu, ekonomske reforme i moramo imati utvrđen iznos najniže plate - napomenula je Mišićeva.

Nakon sjednice iz Saveza sindikata biće objavljeno saopštenje.