latinica  ћирилица
13/11/2019 |  16:55 | Autor: SRNA

Bjelica: Odbaciti bonska ovlaštenja, neophodno srpsko jedinstvo

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica podržao je zaključak Narodne skupštine Republike Srpske da zaduži Vladu da donese zakon i rehabilituje sve žrtve nesutavnog ponašanja visokih predstavnika u BiH, naglasivši da je u vezi s tim trebalo da bude postignuto srpsko jedinstvo.
Milovan Bjelica - Foto: RTRS
Milovan BjelicaFoto: RTRS

- Ta takozvana "bonska ovlašćenja" bila su mehanizam za urušavanje Dejtonskog sporazuma, za nametanje raznih odluka, smjee ljudi koji su u potpunosti poštovali izvorni Dejtonski sporazum i koji su se 100 odsto pridržavali potpisa na tom sporazumu - rekao je Bjelica.

Napomenuvši da bez obzira na to što je Upravni odbor Savjeta za provođenje mira odbacio zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, Bjelica je ukazao da je velika stvar i veoma je bitno da naš narod i naša Republika daju bar moralnu satisfakciju svima koji su pretrpjeli antidejtonsko djelovanje visokih predstavnika.

Bjelica je naglasio da bi svi koji su bili na udaru nezakonitih, neustavnih i antidejtonskih odluka visokih predstavnika trebalo da reaguju, jer takozvana "bonska ovlašćenja" nemaju nikakvo utemeljenje i korištena su za politički obračun sa pojedincima i institucijama.

- Prvi sam iz SDS-a koji je 7. marta 2003. godine to osjetio na svojoj koži. Tada sam bio na poziciji predsjednika Skupštine grada tadašnjeg Srpskog Sarajeva, direktor Direkcije SDS-a i predsjednik Gradske organizacije SDS-a. Tog dana dobio sam telefonski poziv od visokog predstavnika Pedija Ešdauna koji me obavijestio da je donio odluku da me smijeni sa svih funkcija zbog, kako je rekao, antidejtonskog djelovanja i pomoći licima optuženim od Haškog tribunala -  podsjetio je Bjelica.

On je dodao da te optužbe nisu imale nikakve veze sa istinom niti su imale pravno utemeljenje.

Bjelica je dodao da nije imao pravo na rad, zdrvstveno i penziono osiguranje i da je to trajalo skoro 10 godina, ostavivši velike posljedice kako na njega tako i na njegovu porodicu i prijatelje.

Komentarišući činjenicu da zaključci Narodne skupštine Srpske kojima se odbacuju svi akti koji su protivustavni i nisu u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH nisu jednoglasno usvojeni i da nije postignuto srpsko jedinstvo, Bjelica je podsjetio da je on uvijek zastupao politiku zajedničkog nastupa i kada je riječ o međunarodnoj zajednici i kada je riječ o Sarajevu.

- Ne moramo mi biti u nekim koalicijama i savezima, grliti se i ljubiti između sebe. Zato i postoje različite partije jer imaju različita mišljenja o nekim stvarima, ali kada je riječ o ovakvim pitanjima kao što su bili na posebnoj sjednici mora postojati jedinstvo. Da postoji jedinstvo, teže bi se visoki predstavnici odlučivali da donose neke mjere - istakao je Bjelica.

On je naglasio da ako BiH misli u Evropu, a ogromna većina građana Republike Srpske je opredijeljena za Evropu i EU, sigurno je da sa ovakvim ovlašćenjima visokih predstavnika i uopšte sa njegovim boravkom u BiH ne može ići.