latinica  ћирилица
14/11/2019 |  11:47 ⇒ 12:23 | Autor: RTRS

Trebinje sabira posljedice štete nakon jučerašnjeg olujnog nevremena

Neouobičajeno velika količina kiše pala je, prethodnih dana, na području Trebinja.

Većih posljedica za sada nema, ali je, usljed izlivanja vode iz povremenih izvoda, na području Popovog polja, blokiran lokalni put od sela Strujići prema selu Orašje.

Mještanima Orašja preostaje alternativni put preko sela Čavaš i Velja Međa.

Na području Trebinja, usljed udara vjetra, koji je dostizao brzinu i do 71 kilometar na čas, ima oborenih stabala. Ekipe civilne zaštite od jutros su na terenu i raščišćavaju rizična mjesta.

Prema podacima iz Јavne ustanove "Ekologija i bezbjednost" u Trebinju, nije bilo hitnih poziva građana.

Prema hidrometeorloškim podacima, na području Trebinja, za tri dana pao je stotinu jedan litar kiše po kvadratnom metru, dok je u Gacku, u istom periodu, palo devedeset sedam litara kiše po kvadratnom metru.

Kroz Trebinje se kontrolisano ispušta dvjesta kubnih metara vode u sekundi, što nije prijetnja za kuće u nizvodnom priobalnom području. Poslušajmo i izjave nadležnih.

- U proteklih sedam dana, u Trebinju je palo dvjesta litara kiše po metru kvadratnom, vjetar duvao brzinom od 70 klometara na čas, protok vode varira, od 45 do 240 kubnih metara u sekundi. U Hidroelektranama na Trebišnjici su spremno dočekali priliv vode. Imali smo jedan udar groma u selu Ljubovo - iznio je podatke Stevan Bekan, direktor ЈU "Ekologija i bezbjednost".

- Prethodnih dana imali smo intenzivne padavine u slivu Trebišnjice. Do danas imamo 300 litara kiše po metru kvadratnom, samo na jednoj mjernoj stanici u Vučijoj imamo 700 litara po metru kvadratnom, što je nivo padavina za proteklih deset mjeseci - istakao je Saša Vujić, izvrši direktor za upravljanje sistemom ZP Hidroelektrane na Trebišnjici.

Iz Hidroelekrana na Trebišnjici saopšteno je da u Akumulaciji Bileća ima dovoljno prostora za prijem novih količina vode iz slivnog područja.