latinica  ћирилица
14/11/2019 |  12:43 ⇒ 15:52 | Autor: SRNA

Tužilaštvu predato 11 uhapšenih u akciji "Pero"

Nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje danas je predato 11 uhapšenih u okviru policijske akcije "Pero" koju je sprovela Agencija za istrage i zaštitu BiH.
SIPA - Foto: ilustracija
SIPAFoto: ilustracija

Kriminalističku obradu nad ovim licima izvršili su policijski službenici Sipe u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Tokom akcije "Pero" uhapšeno je 20 lica, te je izdato pet naloga za privremenu obustavu raspolaganja sa 1.078.234 KM, saopšteno je iz Sipe.

Riječ je o novčanim sredstvima na devet računa koji su otvoreni u pet banaka na ime tri fizička i tri pravna lica.

U saopštenju se podsjeća se da su tokom ove akcije juče izvršeni pretresi na 12 lokacija na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva.

Lica su lišena slobode zbog postojanja osnova sumnje na organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom službenog položaja i ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, poreska utaja i pranje novca.

Izvršenim pretresima otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, procesne jedinice računara, određena količina novca, te razna poslovna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Sve aktivnosti sprovodene su po naredbama Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona i Kantonalnog suda u Bihaću, u saradnji sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH, te policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, te MUP-ova Unsko-sanskog kantona, Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Zeničko-dobojskog kantona.