latinica  ћирилица
14/11/2019 |  14:42 | Autor: SRNA

Mjere zabrane osumnjičenima za namještanje fudbalskih utakmica

Sud BiH odbio je prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora i odredio mjere zabrane osumnjičenima za namještanje fudbalskih utakmica Vladimiru Dominkoviću, Anti Bilješku, Fuadu Zahiroviću, Iliji Živkoviću i Kenanu Bajraktareviću.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Osumnjičenima je zabranjeno obavljanje svih funkcija i dužnosti u Fudbalskom savezu BiH, entitetskim i kantonalnim fudbalskim savezima, kao i svim takmičenjima koja ti savezi organizuju na nivou cijele BiH, saopšteno je iz Suda BiH.

Zabranjeno im je i međusobno kontaktiranje i sastajanje, kontaktiranje i sastajanje sa svim saosumnjičenima i svjedocima u ovom krivičnom predmetu, kao i svim funkcionerima i zaposlenima u Fudbalskom savezu BiH, te entitetskim i kantonalnim fudbalskim savezima.

Vladimir Dominković, Anto Bilješko, Fuad Zahirović, Ilija Živković i Kenan Bajraktarević osumnjičeni su da su prekršili više članova Krivičnog zakona, a, između ostalog, na teret im se stavlja organizovani kriminal, zloupotreba položaja, primanje dara i drugih oblika koristi.

Ova lica uhapšena su u akciji "Var" koja je sprovedena u saradnji Sipe, Tužilaštva BiH i Fudbalskog saveza BiH, a pretresi i hapšenja izvršeni su u Sarajevu, Orašju, Brčkom i drugim mjestima.

Pod lupom je najviše utakmica iz Prve lige Federacije BiH iz sezone 2018/2019. godine.