latinica  ћирилица
14/11/2019 |  15:01 | Autor: SRNA

Linta: Penavine izmišljotine o velikosrpskoj ideji Vučića i Srbije

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocijenio je kao budalaštinu i izmišljotinu izjavu gradonačelnika Vukovara Ivana Penave da u Srbiji i dalje živi velikosrpska ideja koju navodno zastupa i predsjednik Aleksandar Vučić.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je istakao da Penava po ko zna koji put ponavlja "besmislenu laž" da je Srbija, tobože, vodila osvajački rat i učinila velika zla, te iznosi apsurdni zahjtev hrvatskih političara da Hrvatska od Srbije očekuje zdravo suočavanje, priznavanje i izvinjenje.

- Apslutno je jasno da ustaške snage u Hrvatskoj, čiji je jedan od predvodnika Ivan Penava, polaze od starog gebelsovskog trika da sto puta ponovljena laž kod neupućenih postaje istina. Јedna od laži jeste da je Vukovar samo hrvatski grad - naveo je Linta u pisanoj izjavi u kojoj je naglasio da je istina ta da Vukovar i srpski, a ne samo hrvatski grad.

On je poručio da je važno stalno ponavljati nespornu istinu da u Hrvatskoj duže od 150 godina živi velikohrvatska ideja s ciljem da stvaranja etnički čiste "velike Hrvatske".

Prema Lintinim riječima, jedan od ključnih elemenata velikohrvatske ideje je taj da se Srbi prisile da izgube svoje ime, nacionalni identitet i postanu pravoslavni Hrvati.

- Za one Srbe koji nisi bili spremni da se odreknu svog imena i identiteta bila je predviđena kama i nož. Ne smije se zaboraviti činjenica da su Hrvati zajedno sa muslimanima još u uniformama austrougarske vojske u Prvom svjetskom ratu vršili masovna ubistva srpskih civila u Mačvi, zapadnoj Srbiji i Šumadiji - podsjetio je Linta.

Prema njegovim riječima, velikohrvatsku ideju prema Srbima najbrutalnije i najsvirepije je sprovodio ustaški pokret u genocidnoj NDH po formuli "trećinu pobiti, trećinu protjerati, a trećinu pokatoličiti".

Linta je ukazao da je ustaški režim Franje Tuđmana nastavio realizaciju velikohrvatske ideje planskim ubijanjem Srba i masovnim protjerivanjem srpskog naroda sa njegovog vjekovnog područja.

- Srbija očekuje od Hrvatske da se suoči sa svojom prošlošću i da prizna i izvini se za počinjeni genocid nad srpskim narodom u NDH, kao i za brojne zločine i etničko čišćenje Srba u ratu u Hrvatskoj i BiH - poručio je Linta.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je na nedavno održanom okruglom stolu u Zagrebu "Ovčara - zločin bez kazne" da u Srbiji i dalje živi velikosrpska politika - od bivšeg predsjednika Tomislava Nikolića do današnjeg predsjednika Aleksandra Vučića.