latinica  ћирилица
14/11/2019 |  15:40 ⇒ 19:47 | Autor: SRNA

Prvi kongres privrednika srpskih krajeva

Prvi kongres privrednika srpskih krajeva korak je dalje u povezivanju privrednika, regionalnih zajednica i predstavnika civilnog sektora svih srpskih krajeva, rekao je Srni Slaviša Rujević, predsjednik Udruženja Srpski krajevi, koje je organizovalo ovaj događaj.
Privredna komora Vojvodine (foto:pkvrs) -
Privredna komora Vojvodine (foto:pkvrs)

- Udruženje Srpski krajevi do sada je radilo na očuvanju kulture i tradicije, kao i na objedinjavanju srpskog kulturnog prostora, a ovim kongresom želimo da odemo i korak dalje u povezivanju ne samo privrednika, nego i lokalnih i regionalnih zajednica, kao i predstavnika civilnog sektora svih srpskih krajeva - rekao je Rujević prije početka Kongresa.

On je naveo da će na Kongresu posebna pažnja biti poklonjena Srbima koji žive u rubnim dijelovima Republike Srpske i Federaciji BiH čiji je opstanak ugrožen.

- Zato Kongresu prisustvuju predstavnici srpskih opština u FBiH i rubnim područjima Republike Srpske, kao bi saznali na koji način mogu da prevaziđu teško ekonomsko stanje u kojem se nalaze. Imaćemo priliku da od njih iz prve ruke čujemo šta ugrožava njihov opstanak na vjekovnim ognjištima - rekao je Rujević.

U uvodnom dijelu Kongresa priustnim su se, osim Rujevića, obratili direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, generalni sekretar Privredne komore Vojvodine Јovan Vujičić i direktor Fonda za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim licima Vojvodine Duško Ćutilo.

Cicović je rekao da je ovaj kongres od velikog je značaja za Srbe u Republici Srpskoj, kao i za one koje žive u drugim dijelovima BiH.

- Svaki skup koji ima za cilj jačanje ekonomske saradnje i povezivanje privrednika za Srbe je veoma značajan, a posebno one u Republici Srpskoj - rekao je Cicović za Srnu prije početka Kongresa.

On je naveo da će Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji uvjek pružati podršku održavanju skupova, poput današnjeg Kongresa.

- Ovakve skupove ne samo da podržavamo, nego u njima aktivno učestvujemo sa ciljem doprinošenja ekonomskom razvoju Republike Srpske, ali i svih drugih krajeva gdje danas žive Srbi - rekao je Cicović.

Cilj Kongresa je povezivanje privrednika, lokalnih i regionalnih zajednica, kao i predstavnika civilnog sektora svih srpskih krajeva. Posebna pažnja posvećena je razvoju lokalnih zajednica u kojima je ugrožen opstanak srpskog naroda.

Na Kongres su došli i predstavnici srpskih opština u Federaciji BiH i u rubnim područjima Republike Srpske.

Organizator Kongresa, koji je održan u Velikoj sali Privredne komore Vojvodine, jeste Udruženje Srpski krajevi iz Novog Sada, poznato je po izdavanju istoimenog časopisa, a do sada su realizovali mnogo projekata koji su se bavili povezivanjem srpskih krajeva.