latinica  ћирилица
14/11/2019 |  15:57 ⇒ 16:29 | Autor: TANЈUG

Dvije osobe u Kini zaražene kugom

Dvije osobe koje žive blizu kineske granice sa Mongolijom zaražena su pneumoničnom kugom, svega šest mjeseci nakon što su dvije osobe u istom regionu uimrle od ove bolesti.

Dva pacijenta iz autonomnog regiona Unutrašnja Mongolija smještena su u karantin u Pekingu, a kineska vlada je saopštila da je preduzela preventivne mjere, prenosi Dejli mejl.

Pneumonična kuga širi se drugačije od obične kuge koja je odgovorna za veliki broj smrtnih slučajeva u 14. vijeku, i može da se rasiri kašljanjem kijanjem ili pljuvanjem i može da usmrti u roku od 24 sata.

Dvije osobe koje su u aprilu umrle od kuge bolest su dobile jedenjem sirovog bubrega mrmota, što se po tradiciji smatra da donosi dobro zdravlje.

Kineski centar za kontrolu i prevenciju zaraza saopštio je da je ekstremno nizak rizik od širenja kuge u Pekingu, kao i da je bezbjedno odlaziti u medicinske ustanove, prenosi Kineski radio Internacional.

Navodi se da Peking nije izvor zaraze kugom, i da nema bacila kuge u prirodnom okruženju, pa građani neće biti zaraženi u kontaktu sa životinjama, uključujući i miševe.

Kako se dodaje, građani ne treba da preduzimaju nikakve posebne mjere, osim da redovno peru ruke i izbjegavaju velike gužve.