latinica  ћирилица
14/11/2019 |  17:14 ⇒ 20:28 | Autor: SRNA

Brčko: Osveštana obnovljena bista Boška Perića Peše

Na groblju Ražljevo u Brčkom danas je osveštana obnovljena bista legendarnog komandanta Specijalne jedinice Vojske Republike Srpske Boška Perića Peše, koja je ukradena sa njegovog grobnog mjesta krajem prošle godine.
Brčko - osveštana obnovljena bista Boška Perića Peše - Foto: SRNA
Brčko - osveštana obnovljena bista Boška Perića PešeFoto: SRNA

Parastosu i otkrivanju biste Peši, koji je poginuo na današnji dan 1994. godine, prisustvovao je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović koji je istakao da je uklanjanje biste bio vandalski čin.

- Uklonili su bistu jednog velikog heroja i onome ko je to učinio, sigurno to neće donijeti sreću. Obnovili smo bistu velikom srpskom heroju koji se žrtvovao za srpski narod, za srpsku otadžbinu, a imao je samo 23 godine kada je poginuo. Za te 23 godine za naš narod i našu otadžbinu učinio je više nego što bi mogli mnogi da učine i da imaju tri života - rekao je Milunović novinarima.

On je istakao da, sudeći po svim ljudima koji su prisustvovali parastosu i otkrivanju biste, njegovim saborcima, rodbini, prijateljima, kumovima, mještanima, Peša neće biti zaboravljen i to će biti preneseno na generacije koje dolaze.

- Na koji način se odužiti takvima? Јedino da čuvamo Republiku Srpsku koja je svetinja za koju su Peša i drugi borci položili živote i da čuvamo uspomenu i sjećanje na njega - dodao je Milunović.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske naglasio je da heroji kao što je Peša treba da budu uzori mladim generacijama i da on mora da zauzme mjesto u udžbenicima, "da mladi čitaju o tome, da to budu uzori žrtve, časti, poštenja i stradanja za srpski narod".

Komandant specijalne jedinice iz sastava Prve posavske brigade Vojske Republike Srpske Boško Perić Peša poginuo je 14. novembra 1994. godine na majevičkom brdu Lisača prilikom pokušaja oslobađanja 74 opkoljena borca Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske.

Peša je imao 23 godine kada je poginuo. Za života je odlikovan Medaljom heroja Milana Tepića, a posthumno i Ordenom Obilića.

Bista Boška Perića Peše ukradena je krajem prošle godine sa njegovog grobnog mjesta na mjesnom groblju u Ražljevu kod Brčkog.

Otkrivanju obnovljene spomen-biste Bošku Periću Peši prisustvovali su nekadašnji komandant Prve posavske brigade Vojske Republike Srpske general Milorad Kutlešić, zamjenik komandanta specijalne jedinice iz sastava Prve posavske brigade, kojom je Peša komandovao, Pero Pantić, kao i Pešina sestra Senka Perić.