latinica  ћирилица
14/11/2019 |  18:25 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Napad na socijalnog radnika u Banjaluci upalio alarm

Nakon jučerašnjeg napada, iz banjalučkog Centra za socijalni rad danas je stigao apel. Traže zaštitu - status službenog lica i određivanje socijalnog rada kao djelatnosti od posebnog interesa za Srpsku. Podsjetimo, muškarac iz Banjaluke juče je uhapšen zbog sumnje da je prijetio smrću radnicima Centra, dok je jednog njihovog kolegu udario.

Nakon incidenta, Centar za socijalni rad nema posebne zaštite. Kontrole ulaska i izlaska nema, nema ni lica koje bi eventualno bilo zaduženo da se brine o bezbjednosti u ustanovi. Sve to razlog je nezadovoljstva socijalnih radnika koji traže poseban status.

- Očekujemo da stručnim radnicima dodijele status službenog lica, a da djelatnost socijalnog rada dobije status djelatnosti od posebnog interesa - kaže Bojan Arula, zaposleni u Centru za socijalni rad Banjaluka i svjedok napada.

Prijetnje po ličnu bezbjednost kao i njihovih porodica, kažu, gotovo su svakodnevne i za sistem nevidljive.

- Imamo jednu koleginicu kojoj prijeti lice na izdržavanju zatvorske kazne koje kaže da će je ubiti čim izađe iz zatvora. On je u stanju to da uradi, a nas niko ne štiti - dodaje Arula.

Sanja Dobrijević Šipka iz Udruženja radnika socijalnog rada, istakla je da je privatna tužba jedini način da se ovakav incident procesuira.

Preopretećeni su brojnim obavezama, a rad sa preko 20.000 korisnika sa najtežim problemima uzrok je i velikog stresa, posebno jer na teren po dojavi izlaze sami.

- Ono što je jedna od mjera na kojoj ćemo insistirati, zajedno sa nadležnim ministarstvom, jeste da u budućem periodu na teren idemo sa policijom - rekao je Bojan Zec, predsjednik Sindikalne organizacije u Centru sa sicijalni rad Banjaluka.

Podsjetimo, nasilje u Centru se desilo nakon što je osumnjičeni za napad sa suprugom došao na pregovore o ostvarivanju kontakta sa djetetom. Konferenciju za medije nakon incidenta radnici Centra iskoristili su i da ukažu na alarmantno lošu situaciju u zaštiti žrtava porodičnog nasilja.

- Gdje god se desilo nasilje i gdje je epilog bilo ubistvo ili pokušaj ubistva, osoba koja je to učinila je godinama prije toga produkovala niz agresivnih obrazaca na koje sistem nije reagovao - podsjetila je Marija Јakovljević, psiholog u Centru za socijalni rad Banjaluka.

Nakon incidenta osumnjičeni Đ.D. sproveden je na Psihijatrisku kliniku gdje je zadržan na 24-časovnom posmatranju, rečeno nam je u Policijskoj upravi.

Kako bi socijalnim radnicima omogućili dodatnu zaštitu, policijski službenici narednih dana obilaziće Centar za socijalni rad.