latinica  ћирилица
14/11/2019 |  19:14 ⇒ 22:21 | Autor: RTRS

Uprkos pritiscima PIK-a, Srpska ne odustaje od Zaključaka

Brojna reagovanja na ocjenu Savjeta za provođenje mira o neprihvatljivosti Zaključaka posebne sjednice Narodne skupštine uslijedila su i danas. Iz Republike Srpske jasna poruka da zaključke neće mijenjati i da će biti provedeni.

Zaključci su pravo Srpske, bez obzira na to šta o njima misle Savjet za provođenje mira ili Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Ti su zaključci takvi, oni se neće mijenjati i biće provođeni. Već danas radimo na operionlaizaciji, za svaki zaključak će biti stvoren tim ljudi i napravljen operativni plan kako ćemo ga provesti. Razumljivo je što su skočili na tu priču, oni su ti koji su degradirli Dejtonski sporazum, koji su pogrešnim tumačenjem Dejtonskog sporazuma doveli mnoge u zabludu - kaže Dodik.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su zaključci PIK-a godinama stereotipni i usmjereni protiv Republike Srpske.

- Narodna skupština je najviši zakonodavni i ustavotvorni organ Srpske. Poslanici imaju pravo da donose zaključke kakve smatraju da treba da donesu zato što su izabrani u ime naroda i imaju demokratsku verifikaciju, za razliku od visokog predstavnika koji takvu verifikaciju nema. Oni imaju pravo da se pobune protiv "bonskih ovlaštenja", jer smo vidjeli na koji način su oni nastajali i imaju pravo da zahtijevaju da Republika Srpska postoji, funkcioniše, živi i radi u okviru dejtonske strukture. Ta je dejtonska struktura iščašena u međuvremenu - rekla je predsjednica Srpske.

Premijer Srpske Radovan Višković ocijenio je da su zaključci Narodne skupštine u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i ovlaštenjima najvišeg zakonodavnog tijela, te naglasio da će ih predstavnici Republike Srpske sprovoditi.

Vlada je danas usvojila zaključak kojim od svih ministarstava traži da analiziraju nadležnosti prenesene na nivo BiH na neustavan način ili međuentitetskim sporazumom.

Vlada je izrazila spremnost da sa Federacijom BiH počne pregovore o zakonu o Ustavnom sudu BiH, ali i preispitivanje date saglasnosti na Zakon o odbrani, Zakon o indirektnom oporezivanju i Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

- Mi smo već, posredstvom našeg generalnog sekretarijata, zadužili resore da rade u skladu sa Zakljucima, ne čekajući kada će oni zvanično biti objavljeni. Oni moraju prođu Vijeće naroda, ali će sigurno ići i na Ustavni sud, mada nama to ništa ne znači. Zaključci su u skladu sa ovlašteljima institucija, Narodna skupština je ovlaštena da donosi zaključke i nijedan od donesenih zaključaka nije antidejtonski - istakao je premijer Srpske.

U međuvremenu, iz Ambasade Ruske Federacije u BiH istakli su da su usvojeni zaključci Narodne skupštine Republike Srpske u saglasnosti sa dejtonskim načelima, brane temeljne principe mirovnog sporazuma kao što su ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ovlašćenjima, te nisu usmjereni protiv bilo koga u BiH.

Pojašnjavajući zašto se juče nisu saglasili sa izjavom ambasadora PIK-a, iz ruske Ambasade saopštavaju da se ne slažu sa tonom i suštinom izjave međunarodnih partnera.