latinica  ћирилица
14/11/2019 |  21:38 ⇒ 21:42 | Autor: SRNA

Ćosić - Bjelica: Institucije Srpske nastaviće podršku razvoju grada

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić izjavio je da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, obraćajući se večaras na skupu koji je okupio predstavnike društvenog, poslovnog i političkog života Istočnog Sarajeva, jasno poručio da će institucije Republike Srpske nastaviti sa podrškom razvoju ovog grada.
Skup u Istočnom Sarajevu - Foto: SRNA
Skup u Istočnom SarajevuFoto: SRNA

Obraćajući se novinarima nakon skupa, Ćosić je rekao da su večeras poslate važne poruke, kao što je jedinstvo kada je u pitanju Republika Srpska.

- Broj dva je nastavak podrške i to je srpski član Predsjedništva iskazao kroz prijedloge šta je još na ovom području potrebno uraditi. Treća poruka su strateški pravci djelovanja. Predsjednik je rekao da je potrebno opredijeliti se idemo li u pravcu još jačeg razvoja saobraćajne povezanosti i još jače izgradnje javnih institucija koje je potrebno završiti, za šta ćemo uvijek imati podršku Srpske", naveo je Ćosić.

Ćosić je rekao da će se strateški pravci razvoja ogledati i u podršci sektoru privrede i gradnji poslovnih zona, ali i podršci izgradnji infrastrukture u ruralnim krajevima, kako bi se spriječio odlazak ljudi iz tih krajeva.

- Mislim da ćemo u narednom periodu, što je jedan od zaključaka koji je proizašao nakon sastanka, zajedno sa strukom i ljudima iz realnog sektora izaći sa paketom koji podrazumijeva djelovanje u ovim strateškim pravcima i konkretne zahtjeve koji će biti oročeni na određeni period - istakao je on.

Ćosić je dodao da je večerašnji sastanak sa Dodikom bio prilika da se kaže šta je do sada urađeno, te da predstoji novi period u kojem svi treba da se opredijele kako dalje jačati i graditi gradske opštine, ali i sam grad Istočno Sarajevo.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica pozdravio je održavanje ovakvih skupova.

On je naveo da ga je najviše zanimalo pitanje trase auto-puta Beograd - Sarajevo, koja treba da ide od Beograda, Požege, Gornjeg Vardišta, prema Višegradu i Sarajevu i da je od Dodika dobio odgovor da će se raditi po dokumentima Republike Srpske.

- Predviđena je trasa puta od Višegrada, Ustiprače, Rogatice, Podromanije i Ljubogošte - precizirao je Bjelica, navodeći da se ne očekuje da ovim prostorom ide auto-put, ali da se očekuje da bude izgrađen brzi put.

On je dodao da bi izgradnja ovog puta bila od izuzetnog značaja za realizaciju projekata vrijednih nekoliko desetina miliona KM na području Sokoca, o čemu intenzivno razgovara sa mogućim investitorima.

Bjelica je ponovio da podržava zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, posebno kada je riječ o tužbama protiv visokih predstavnika radi zaštite institucija i pojedinaca.

- Zakon koji će donijeti Vlada Republike Srpske dovoljno je da u ovoj fazi obuhvati samo ove ljude koju su smijenjeni i koji nisu mogli imati radni staž. Јa sam imao prekid od 10 godina radnog staža i meni je dovoljno da mi se omogući povezivanje radnog staža i da ga ja uplatim - zaključio je Bjelica.