latinica  ћирилица
15/11/2019 |  11:48 ⇒ 12:21 | Autor: SRNA

Јanjić: Racionalno gazdovati mineralnim bogatstvom Srpske

Potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpsk Vaskrsija Јanjić rekao je da se na teritoriji Srpske nalazi veliki broj ležišta mineralnih sirovina i da je danas više nego ikad potrebno racionalno gazdovati mineralnim bogatstvom jer ti resursi predstavljaju osnovu industrijske proizvodnje.
Banja Luka: "Strategija upravljanja mineralnim resursima i njihovo korišćenje" - Foto: SRNA
Banja Luka: "Strategija upravljanja mineralnim resursima i njihovo korišćenje"Foto: SRNA

- Utvrđeno je da Republika Srpska ima 19 vrsta metaličnih i oko 37 nemetaličnih mineralnih sirovina. Teritorija Srpske ima veliki potencijal pitkih, termalnih i termomineralnih podzemnih voda - naglasio je Јanjić, otvarajući u Banjaluci okrugli sto o temi "Strategija upravljanja mineralnim resursima i njihovo korišćenje".

On je rekao da geološka istraživanja u Republici Srpskoj treba da budu planska i razvojna jer se rezerve mineralnih sirovina iscrpljuju, što zahtijeva povećanu brigu.

- Potrebno je usaglasiti upravljanje i korišćenje mineralnim sirovinama i zakonsku regulativu u oblasti koncesija kako bi se postiglo realno i održiva eksploatacija u skladu sa zahtjevima zaštite životne sredine i prostornog planiranja - smatra Јanjić.

Akademik Neđo Đurić rekao je da mineralni resursi treba da predstavljaju dobru osnovu za razvoj Republike Srpske i da je potrebno potpuno prekinuti sa izdavanjem koncesija i eksploatacijom koja nije u skladu sa propisima.

On je podsjetio da su mineralni resursi BiH u bivšoj Јugoslaviji učestvovali sa oko 60 odsto u industrijskoj proizvodnji.

Dekan Rudarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Vladimir Malbašić rekao je da bi u narednom periodu trebalo usvojiti strategiju upravljanja mineralnim resursima i njihovo korišćenje u Republici Srpskoj jer bi to sa više aspekata dovelo do racionalizacije.

- Racionalizacija podrazumijeva strategiju i plan klasifikacija mineralnih resursa kojima raspolažemo, prioritete za izdavanje koncesija i korišćenje - pojasnio je Malbašić.

On je dodao da bi se u strategiji mogao napraviti plan kako da se ujednači privredni razvoj svih regija u pogledu korišćenja mineralnih sirovina.