latinica  ћирилица
15/11/2019 |  12:37 ⇒ 20:33 | Autor: SRNA

Služena liturgija povodom deset godina od upokojenja patrijarha Pavla

Sveta arhijerejska liturgija u spomen na deset godina od upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla služena je danas u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima kod Donjeg Miholjca.

Svetu arhijerejsku liturgiju u rodnom mjesti blaženopočivšeg patrijarha Pavla služili su arhiepiskop Јerusalimske patrijaršije Makarije, Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski Јovan i umirovljeni vladika srednjoevropski Konstantin.

U Eparhiji pakračko-slavonskoj danas i sutra će biti obilježeno i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, kao i 270 godina Hrama Svetih apostola Petra i Pavla.

U 18.00 časova u Slatini je planirano večernje bogosluženje, a u 20.00 časova svečana akademija kojoj bi trebalo da prisustvuje i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Patrijarh Irinej sutra će osveštati obnovljeni Hram Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima.

Nakon osveštanja hrama, koje je planirano u 8.00 časova, patrijarh Irinej će sa više arhijereja SPC i drugih pomjesnih crkava služiti liturgiju.

Njegova svetost patrijarh srpski Pavle bio je omiljen među narodom zbog svoje skromnosti i istinoljubivosti, a njegove poruke su i danas aktuelne.

Patrijarh Pavle, čije je svjetovno ime bilo Gojko Stojčević, rođen je na veliki pravoslavni praznik Usjekovanje glave Svetog Јovana Krstitelja - 11. septembra 1914. godine u Kućancima, kod Donjeg Miholjca u Slavoniji.

Bio je 44. srpski patrijarh, a upokojio se u 95. godini 15. novembra 2009. godine.