latinica  ћирилица
15/11/2019 |  15:39 ⇒ 15:50 | Autor: SRNA

Đokić: Socijalno ugroženima obezbijediti subvencije za struju

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić smatra da energetski zaštićene grupe, koje bi imale povlastice, treba da budu definisane zakonom o električnoj energiji, ali da to zahtijeva i izdvajanje sredstava iz republičkog budžeta.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

- To je pitanje u vezi sa kojim treba da budu provedene određene konsultacije - rekao je Đokić komentarišući prijedlog koji je "Elektrokrajina" Banjaluka uputila Vladi Republike Srpske da u novi zakon o električnoj energiji bude uvrštena odredba o energetski zaštićenom kupcu koja podrazumijeva mogućnost subvencionisanja socijalno ugroženih domaćinstava.

On je podsjetio da je u toku javna rasprava o Nacrtu zakona o električnoj energiji. "Nakon sprovedene javne rasprave i analize onoga što je izneseno biće definisan tekst prijedloga ovog zakona", naveo je Đokić.

Vršilac dužnosti direktora "Elektrokrajine" Dragan Čavić izjavio je da u novi zakon o električnoj energiji treba uvrstiti poglavlje o energetski zaštićenom kupcu kojim će biti propisane subvencije za socijalno ugrožena domaćinstva, kao i domaćinstva u kojima obustavom isporuke električne energije može biti ugrožen nečiji život ili zdravlje.

On je naglasio da posebnom uredbom treba precizno propisati uslove za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca, količine električne energije za koje se priznaje pravo na subvenciju i druga pitanja neophodna za ostvarivanje prava tih kupaca.

Ova mjera je u Srpskoj bila u primjeni od 2008. do 2012. godine kada su postojale subvencije za struju socijalno ugroženim domaćinstvima, a prema Čavićevim riječima praksa je da ide na teret budžeta Srpske ili lokalnih zajednica jer je socijalna politika u isključivoj nadležnosti ova dva nivoa vlasti, a ne javnih preduzeća, odnosno u ovom slučaju "Elektroprivrede Republike Srpske".