latinica  ћирилица
15/11/2019 |  18:48 ⇒ 16/11/2019 | 08:49 | Autor: RTRS

Dodik oprezan, Čović optimista; Za dogovor potrebna i treća strana

Krajnje je vrijeme da se bez ikakvog uslovljavanja formira Savjet ministara, a potom i da Parlamentarna skupština BiH radi u punom kapacitetu, poručili su nakon sastanka delegacija HDZ-a i SNSD-a u Mostaru, lideri tih stranaka Milorad Dodik i Dragan Čović. Dodik je izrazio spremnost da se produži rok važenja Sporazuma SNSD-a, HDZ-a i SDA iz avgusta, kako bi se pronašlo rješenje i deblokirao izbor Savjeta ministara.

- Opet ću biti malo optimističan, jer duboko vjerujem da je krajnje vrijeme da se uspostavi i počne normalno da funkcioniše Savjet ministara BiH - rekao je Čović nakon sastanka.

Dodik ističe da bi volio da dijeli Čovićev optimizam o ovom pitanju, ali da iz Sarajeva naporno rade na tome da onemoguće bilo kakav napredak.

Između Čovićevog optimizma i Dodikovog razočaranja sarajevskim uslovljavanjima i stalnim izigravanjem dogovora, treba posmatrati još jedan u nizu bilateralnih sastanaka dvije partije koje imaju identične stavove u vezi s formiranjem Savjeta ministara.

- Zahvaljujem HDZ-u koji je u svojim programskim orjentacijama otvoreno za pristup ka evroatlanskim integracijama, ali isto tako ne smatra da je potrebno zaustaviti svaki drugi nivo u BiH zbog nekih tehničkih pitanja, kao što je Akcioni nacionalni plan, što je problem za nas - rekao je Dodik.

Lider SNSD-a je svjestan da je za dogovor u BiH potrebna i treća strana, a to je SDA. Ostalo je je blaga mogućnost novog, trojnog sastanka Dodika i Čovića sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem.

- Sastanci sa Izetbegovićem ničemu ne služe, to su obična prela. To je čovjek koji nešto potpiše pa poslije kaže da ne valja to što je potpisao. Јa ne vidim svrhu sastanaka s njim i neću da legalizujem tu vrstu bezobraštine, ali ako se možemo pomjeriti sa mjesta možemo razgovarati, ako ne - ne treba me zvati - jasan je Dodik.

Čović zagovara zajednički sastanak kako bi se "otkočio" proces formiranja vlasti, jer je, kako kaže, evidentno došlo vrijeme da se uspostavi Savjet ministara i deblokira PS BiH.

On je još jednom ponovio da će ministri iz HDZ BiH spriječiti da odlazeći Savjet ministara izabere direktore SIPA i OBA, s obzirom da su mandati obojici direktora istekli ili ističu za koji dan.

- Јa sam svoje rekao. Nema nikakve mogućnosti da se takva aktivnost odvije u Savjetu ministara u prisiustvu ministara HDZ-a - istakao je Čović.

Dodik je zamolio HDZ da ne mijenja stav o tome.

SNSD je ponovo podržao zahtjeve HDZ BiH za izmjenama Izbornog zakona kojima se, kako je rečeno, traži da jedan narod ne može drugome da bira predstavnike. Dodik ističe da je to veoma važno, jer i Srbi u Federaciji Bih moraju da imaju svoje autentične predstavnike u vlasti, a ne špekulante koji rade u interesu drugih, a ne srpske zajednice.