latinica  ћирилица
15/11/2019 |  19:06 ⇒ 21:34 | Autor: RTRS

Odgovor na inicijativu SDS-a i PDP-a: Očuvanje interesa Srpske

Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH dostavio je prijedlog članova za svih šest stalnih komisija. Ovo je, kako navode u SNSD-u, odgovor na činjenicu da SDS i PDP u zajedničkim institucijama BiH, nastavljaju orkestrirano djelovanje protiv Republike Srpske i njenih institucija. Lider SNSD-a Milorad Dodik ističe da je prijedlog dostavljen samo sa jednim ciljem, a to je očuvanje interesa Srpske.

SDS i PDP, koji su već dostavili prijedlog izmjene Poslovnika o radu Predstavničkog doma, treba da poštuju Zaključke Parlamenta Srpske, kategoričan je Dodik.

Objašnjava da je prvobitan stav bio da Predstavnički dom ne treba ni da radi, ako već nije formiran Savjet ministara, ali da je, ipak, dostavljen prijedlog članova komisije zbog odgovornosti prema Republici Srpskoj i sprečavanja mogućnosti preglasavanja u zajedničkim institucijama. To, kaže, nije urađeno s voljom, već da bi bila osujećena inicijativa SDS i PDP.

- To smo učinili iz odgovornosti prema Republici Srpskoj i onome što je zaključak Narodne skupštine Republike Srpske - da se ne ide u izmjenu Poslovnika koje bi dugoročno ugrozile poziciju srpskog konstitutivnog naroda u BiH, a moglo bi biti kasnije i za pitanje Hrvata. Većinska politička volja mora biti zastupljena - ističe Dodik.

I predsjednik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić ističe da je ovaj klub, rukovodeći se principom da uvijek radi ono što je najbolje za Srpsku donio odluku da se dostavi prijedlog članova komisije.

Na ovakav potez, odmah su reagovali SDS i PDP. Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da su u SNSD-u shvatili da blokade i bojkoti ne donose nikome ništa dobro.

- Koliko je iskrena namjera poslanika SNSD vidjećemo u narednih nekoliko dana. Vidjećemo da li će predložiti i komisiju za Dom naroda i da li će se vratiti svojoj ulozi da rade svoj posao - rekao je Borenović.

Lider SDS Mirko Šarović tvrdi da je SNSD-ovo popunjavanje komisija dokaz da je ova stranka u pravu što je sa PDP-om podnijela inicijativu za promjenu poslovnika u kojem ne vide ništa sporno. Šarovićeva izjava, za portparola SNSD-a Radovana Kovačevića vrhunac je licemjerja i političkog bezobrazluka.

- Naprotiv, mi smo zaustavili njih iz SDS-a i PDP-a da, zarad ličnih interesa i fotelja njih nekolicine a po želji SDA, visokog predstavnika i PIK-a, dovedu Republiku Srpsku i srpski narod u BiH u podređen položaj od kojeg se nećemo moći oporaviti. Šarovićeva najava da će SDS ovako postupiti u svakoj budućoj sličnoj situaciji, vjerovatno je najava ukidanja i entitetskog glasanja - navodi Kovačević.

Upravo zbog ovakvih stvari, kaže Kovačević, ali i zbog toga što predstavnici iz Republike Srpskei ignorišu stavove institucija Srpske, uključujući i zaključke Narodne skupštine u kojima je jasno rečeno da se potezi, kakve su najavili SDS i PDP moraju obustaviti jer nanose direktnu i nemjerljivu štetu Republici Srpskoj, prinuđeni smo da delegiramo svoje ljude. Dodik je otišao korak dalje, najavljuje sankcije.

- To je nešto što ćemo do Nove godine regulisati izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske. Svakom ko ne bude poštovao odluke Narodne skupštine, Vlade, predsjednika Republike, prijetiće kazna - rekao je Dodik.

PDP tvrdi da će zbog najavljenih izmjena Krivičnog zakonika, lider SNSD-a prvi odgovarati zbog, kako navode, izdaje interesa Srpske. Na ovakve tvrdnje, SNSD-ov Radovan Kovačević odgovara da je Dodik u Parlamentu Srpske jasno rekao da ne postoji stranka iz Srpske koja pod pritiskom nije učestvovala u prenosu nadležnosti.

Za razliku od SDS-a i PDP-a, dodaje, SNSD ima apsolutnu odgovornost da nikada ne dozvoli da Republici Srpskoj bude nanesena šteta.