latinica  ћирилица
15/11/2019 |  19:09 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Dvorovi: Sajam mesa okupio 60 izlagača

U Dvorovima kod Bijeljine otvoren je treći Sajam mesa "Novembar fest" koji je okupio oko 60 izlagača, proizvođača mesa i drugih proizvoda. Ova manifestacija promoviše potencijal domaće privrede i doprinosi jačanju provredne saradnje u regionu.
Sajam mesa u Dvorovima - Foto: RTRS
Sajam mesa u DvorovimaFoto: RTRS

Treći put na Sajmu mesa je firma "TDS" iz Trebinja prepoznatljiva po hercegovačkom pršutu.

- Najosonovnija je sirovina, a onda da se ispoštuje tehnološki proces od početka do kraja, od soljenja i sušenja do zrenja, i kasnije čuvanja gotovog proizvoda - kaže Savo Tarana, firma "TDS" Trebinje.

Sajmu su prisustvovali i prerađivači voća i povrća, mljekarske industrije, ali i vinari.

- Izbacili smo svoje prvo vino na tržište, to su dva bijela vina - sovinjon i šardone. Naredne godine pojavilo se i crveno vino merlot, roze i kasna berba s tim da ove godine u podrumima vinarije pravi se i šampanjac - rekao je Ilija Јovičić vinarija "Pajić" iz Brčkog.

Organizator ističe da im je cilj promocija domaće proizvodnje.

- Organizacijom ovakvog skupa cilj nam da na jednom mjestu okupimo što veći broj proizvođača i prerađivača mesa, da bi pokazali širem okruženju kakve potenijale Semberija i Bojeljina imaju kada je meso i proizvodnja hrane u pitanju - naglasio je Milenko Zupur, organizator sajma.

Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma u Vladi Srpske rekla je da su ovakve manifestacije nešto što treba da podigne privredu, čemu svi treba da težimo, kao i da pružaju mogućnosti i nekim manjim proizvođačima da se predstave, podignu svoje poslovanje i da zaposle još više mladih ljudi u ovim poslovima.

Posjetioci sajma danas i sutra imaju priliku da degustiraju i po sajamskim cijenama kupe domaće proizvode.