latinica  ћирилица
15/11/2019 |  19:15 ⇒ 16/11/2019 | 08:19 | Autor: RTRS

Potreban zakon o suđenju u razumnom roku

Efikasnije pravosuđe, pravo na suđenje u razumnom roku, pravo stranke na novčano obeštećenje i nadoknadu imovinske štete zbog odugovlačenja postupka i povrede prava - sve ovo donosi novi Nacrt zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, koji je utvrdila Vlada Republike Srpske. Iz Vlade su poručili da je ovaj zakon izuzetno važan, jer povećava povjerenje građana u pravičnu sudsku zaštitu.

Ako nemamo suđenje u razumnom roku, ne možemo govoriti o efikasnom pravosuđu, smatraju advokati. Zbog toga je potrebno uvođenje zakona o suđenju u razumnom roku, kojim bi pravo na zaštitu imale sve stranka u sudskom postupku koje smatraju da sud nije u razumnom roku odlučio o njihovom pravu ili obavezi, sumnji ili optužbi za krivično djelo.

- Pojedini predmeti predugo traju, imamo probleme različite sudske prakse i neujednačenosti u postupanju. Imamo još jedan veliki veliki problem, a to je efikasnost. Smatramo da bi novim zakon doprinio boljoj zaštiti građana i njihovih prava na sudu - navodi advokat Milan Petković.

Ovim zakonom svim kategorijama stanovništva biće omogućeno brže i efikasnije sprovođenje sudskih postupaka i rješavanje spornih pitanja oko kojih građani vode sudski spor. Time bi se moglo povećati povjerenje građana u pravičnu sudsku zaštitu.

Nacrtom ovog zakona propisuje se i pravo stranke na novčano obeštećenje i nadoknadu imovinske štete zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.

- To je izuzetno važan zakon za privredu Republike Srpske, jer očito imamo određenih sudskih procesa koji se vode predugo. Ovim zakonom to se pokušava staviti u određene okvire - navodi premijer Srpske Radovan Višković.

Propisana je i mogućnosti objavljivanja presude na internet stranici suda, što će učiniti sve postupke transparentnijim. Time će se omogućiti pravično zadovoljenje stranke. Obezbjeđenjem zaštite prava na suđenje u razumnom roku, ubrzaće se sudski postupci, kažu u Vladi Srpske.